Ulrika Milles: ”Peter Handke vägrar vara tydlig”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen mötte Peter Handke och Olga Tokarczuk världspressen i Börshuset i Stockholm. Peter Handke fick flera kritiska frågor från journalister som han undvek att svara på. Kulturnyheternas litteraturkritiker Ulrika Milles kommenterar pressträffen:
– Jag uppfattar jag att han leker med oss som allmänhet, journalister och läsare som inte har förstått, säger hon i ett studiosamtal.

Drygt 100 journalister var samlade i Börshuset för att möta Nobelpristagarna i litteratur, Olga Tokarczuk och Peter Handke under fredagen. Tidigt fick Handke frågan rörande hur han känner inför protesterna som planeras i samband med prisceremonin på tisdag, varpå flera kritiska frågor följde. Men Handke undvek att svara och läste istället upp ett brev som han fått från en kulturjournalist på New York Times.

– Han vägrar att förstå att det här är ett gyllene tillfälle att lägga ut för hela världen vad han vill säga, kommenterar Ulrika Milles pressträffen och fortsätter:

– En författare är minst två personer, den inre och själva personan. Sen är litteraturen och verket något för sig. Här framträder en gammal och sårad man och det vill man inte riktigt se, säger hon.

Kritiken mot Handke har handlat om hans proserbiska ställningstaganden i de jugoslaviska krigen på 90-talet och att han 2006 talade på Milosevics begravning. Handke har anklagats för att förneka folkmordet i Srebrenica, något han bestämt nekat till.

Se hela samtalet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer