Svt:s litteraturkritiker Ulrika Milles. Foto: SVT

”Han skriver om oförklarliga samband”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas litteraturkritiker ser likheter mellan Modiano och förra årets vinnare Alice Munro.

– De har gemensamt en slags lågmäldhet i stilen, man får inte slarva igenom deras böcker. Fast där Munro i sina noveller skriver om livets plötsliga vändningar, som kan utlösas av en replik eller ett minne, så är Modiano mer mystikens man, säger Ulrika Milles och fortsätter:

– Han skriver om gåtor och oförklarliga samband, det är lite disiga gatlyktor och stadsalléer över stilen. Sorgset.

Litteraturpriset 2014

Förlorade minnen

Hon tycker Modianos berättelser kännetecknas av ett undanglidande. Att det mesta han skriver pekar tillbaka till en känsla av hemlöshet och förlorade minnen, av att vara utkastad och ensam.

– Förr kallade man gestalter som han skildrar  för ”halvvärld”, men idag skulle vi nog säga papperslösa eller flyktingar, krigsärrade, underklasstämplade. Utan pass eller adress. Och då är vi ju i dagens Europa, på Lampedusas stränder och i REVA-projektens tid.

Börja med trilogi

​Akademiens ständige sekreterare Peter Englund tipsade om ”Nätternas gräs” som inkörsport till författarskapet. Ulrika Milles tycker man ska börja med hans trilogi med kvinnor i huvudrollen.

– Där har sista delen  ”Lilla smycket” från 2001 just kommit i svensk översättning. En berättelse om djupaste övergivenhet i en värld som har barnflickor men ingen tid. 

De två andra böckerna i trilogin är ”Dora Bruder” från 1997 och ”Des inconnues” från 1999. Den sistnämnda är ännu inte översatt till svenska.

Är du nöjd med årets val av Nobelpristagare?

– Jag hade hoppats på ett mer eldfängt val från akademien, som en mer öppet politisk analys av världens ideologiska arv, som Svetlana Aleksijevitjs reportagelitteratur om Sovjetimperiet och drömmen om den nya människan.

Men Ulrika Milles uppskattar ändå  Patrick Modiano.

”Världens vackraste titlar”

– Ytligt sett ger han intryck av att skriva om de gamla människornas drömmar. Men det är nog så att hans författarskap växer långsamt hos oss läsare. Och så har han världens vackraste titlar: ”Nätternas gräs”, ”De yttre boulevarderna”, ”De dunkla butikernas gata”, ”Minnets kvarter”.

Se inslaget om Patrick Modiano genom att klicka på bilden längst upp i artikeln.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Litteraturpriset 2014

Mer i ämnet