Kampanjen #metoo mot sextrakasserier har väckt stor debatt i Sverige. Foto: TT

Undersökning: Trakasserianklagelserna mot medieprofilerna blev kända i traditionella medier

Uppdaterad
Publicerad

Anklagelserna om sexuella trakasserier mot kända män började i sociala medier, men de flesta blev varse anklagelserna via traditionella medier, visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Resumé.

Flera kända svenska män har anklagats i sociala medier för sexuella övergrepp i samband med #metoo-rörelsen som tog fart efter New York Times avslöjanden om Hollywoodproducentens Harvey Weinsteins påstådda våldtäkter och trakasserier.

För traditionella medier har det varit ett dilemma att förhålla sig till om man ska namnge de män vars namn redan är kända i sociala medier och så kallade ”alternativa medier”.

Traditionella medier fortfarande huvudkälla

Men enligt en undersökning som branschtidningen Resumé gjort tillsammans med Novus fick de flesta reda på anklagelserna mot TV4-profilen Martin Timell och Aftonbladetkrönikören Fredrik Virtanen via traditionella medier.

1043 personer har svarat på var de först fick reda på anklagelserna.

När det gäller Martin Timell svarade 57 procent att de fick redan på anklagelserna i traditionella medier, 22 procent via sociala medier och 21 procent har svarat ”övrigt” eller att de inte kände till anklagelserna.

Aftonbladet störst

42 procent har svarat att de fick reda på anklagelserna mot Fredrik Virtanen i traditionella medier, 22 procent via sociala medier och 36 procent svarade ”övrigt” eller kände inte till anklagelserna.

Trots att Expressen var först med att namnpublicera både Virtanen och Timell toppar Aftonbladet som traditionell mediekälla till informationen bland de svarande.

LÄS MER: Fredrik Virtanen PO-anmäler SvD och Expressen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.