Det vandaliserade verket Pussy tastes like av Camilla Jämting Foto: Frilagret

Hbtq-konst vandaliserad i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad
På Friplanket i centrala Göteborg ges unga konstnärer möjlighet att uppföra sina verk. Nu har två av verken, båda med koppling till hbtq-frågor, vandaliserats.

På en 26 meter lång yta vid Järntorget satt Camilla Jämtings verk Pussy tastes like som handlar om varför kvinnor ofta tillskrivs söta smaker och dofter. Där satt också Queera kvinnor av Lisa Løfgren som föreställde skådespelaren Greta Garbo, konstnären Frida Kahlo och artisten Silvana Imam. Tre kvinnor från olika tidperioder där hbtq-personer haft mycket olika förutsättningar att leva och verka. Nu är båda konstverken saboterade.

– Det var under lördagen som vi upptäckte att någon har sprayat svart färg och skrivit ”kulturmarxism” över ett av verken och rivit ner ett annat, säger Annika Cross chef för Friplanket till Kulturnyheterna.

Ser allvarligt på det som inträffat

Projektet Friplanket är en del av Göteborgs stads kulturförvaltning i samarbete med Trafikverket och Annika Cross beskriver det som en plats där unga får komma till tals.

– Vi arbetar för konstens frihet och en inkluderande stad. Jag ser allvarligt på det som inträffat och att det gjorts försök att tysta dessa röster. Samtidigt visar händelsen på att konst berör, säger Annika Cross och avslutar:

– Vi verkar ju för allas lika värde och verken ska tillbaka upp!

Händelsen har polisanmälts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer