Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer Zara Larsson att sälja sina musikrättigheter i framtiden? Foto: Valerie Macon/Amy Sussman/Magnus Andersson/TT

Unga artister vill äga sin musik – Zara Larsson: ”Jättefett att ta tillbaka makten”

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit trendigt bland unga kvinnliga artister att äga rättigheterna till sin musik.

Samtidigt säljer de äldre gardet artister sina låtkataloger.

Allt fler unga kvinnliga artister äger sin musik skriver The Guardian, och räknar upp exempel som Olivia Rodrigo, Dua Lipa, Taylor Swift och Zara Larsson.

– Det är jättefett att många unga tjejer väljer att ta tillbaka makten över sin musik. Jag tror många flera artister hade valt att göra samma sak om de fick den möjligheten, säger Zara Larsson till SVT Kulturnyheterna och tillägger:

– Det är en investering i mig själv, det är min pension kan man säga.

Eget skivbolag

Själv köpte Zara Larsson 2022 rättigheterna till sin musik av Ola Håkansson, vd på TEN records, som signade henne som 14-åring.

I samma veva startade hon det egna skivbolaget Sommer House Records.

– Ola såg en möjlighet att jag som artist kunde få äga mina låtar, och då gav han mig den möjligheten. Det är liksom inte schysst att göra som i Taylor Swift-fallet, säger Zara Larsson.

När hon som tonåring började artistkarriären var det scenen som lockade, och tankarna fanns inte på musikrättigheter. Flera av Zaras kändaste låtar som ”Lush Life” och ”Uncover” har hon inte skrivit själv.

– Låtarna är så stor del av mig som artist och det hade känts jättekonstigt om det bara försvann bortom min kontroll, säger hon till SVT.

”Identitetskränkande mardröm”

Taylor Swift håller på att spela in sina sex första album igen, så att hon äger alla rättigheter till sin egen musik. Detta efter att hon hamnat i konflikt med sitt före detta skivbolag som vägrade sälja tillbaka inspelningsrättigheterna till henne.

Taylor Swifts situation beskriver Zara Larsson som ”en integritetskränkande mardröm” och hoppas att fler artister i framtiden får, om de vill, äga sin musik.

Men samtidigt som unga kvinnliga artister väljer att äga sin musik, så väljer andra att sälja musikkatalogen – däribland Bob Dylan, Bruce Springsteen och Stevie Nicks.

Kan du en dag tänka dig att sälja rättigheterna till din musik?

– Jag vet inte hur framtiden ser ut om jag vill sälja vidare när jag blir äldre, men just nu känns det grymt att ha dem, säger Zara Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.