Läsningen minskar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ungdomars läsning fortsätter att minska

Publicerad

I den studie som Statens medieråd gjort av barn och ungdomars medieanvändning framkommer att den tid som barn lägger på läsning fortsätter att sjunka. Samtidigt uppger en stor del av ungdomar i åldern 9-18 år att de själva tycker att de läser för lite.

Läsningen av tidningar och böcker minskar bland barn i alla åldersgrupper, och den förändringen har pågått sedan Statens medieråd började ställa frågan år 2012. Då uppgav 27 procent av alla 18-åringar att de läste varje dag – nu är siffran nere på 11 procent. Skillnaderna är betydligt mindre bland barn i åldrarna 12-13 år, men studien visar att den dagliga läsningen minskar i takt med barnets stigande ålder.

En stor andel av tonåringarna uppger även att de själva tycker att de ägnar sig för mycket åt mobilen och för lite åt att läsa tidningar och böcker.

Bland barn i åldrarna 0-8 år är dock läsning – eller föräldrars högläsning – mycket vanligt, den enda medieaktivitet som tar upp mer tid i åldersgruppen är film och tv. Barn mellan 2-4 år ägnar mer tid åt läsning än andra medieaktiviteter, men även i den här gruppen avtar läsningen med stigande ålder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.