Turister på Stortorget i Gamla stan. Foto: Christine Olsson / TT Bild

Ungern förbjuder spontan fotografering

Uppdaterad
Publicerad

Nu förbjuds all typ av fotografering av människor som inte i förväg har blivit tillfrågade.

En ny fotolag har klubbats igenom som kommer att påverka all typ av fotografering i Ungern.

När lagen träder i kraft är det inte tillåtet att fotografera personer utan deras tillstånd.

Den tidigare lagen som nu skärps förbjöd publicering av bilder där personer på bilden inte gett sin tillåtelse till publiceringen.

Nu förbjuds fotografen att ta bilden innan han eller hon frågar om lov.

”Jag skulle trotsa lagen”

Bildjournalisten Casper Hedberg sitter i styrelsen för svenska Pressfotografernas klubb. Han säger till Kulturnyheterna att den nya lagen i Ungern gör det omjöligt för yrkesverksamma fotografer att kunna utföra sitt arbete.

– Jag skulle trotsa lagen men vara mycket försiktig om jag befann mig i Ungern, säger Casper Hedberg.

”Inkräktar på pressfriheten“

Hedberg tror inte att lagen kommer att bli verklighet i Sverige. Men han är rädd för utvecklingen i och med den nya paragrafen i den svenska fotolagen som trädde i kraft den 1 juli 2013. Den förbjuder kränkande fotografering men är diffus i sin formulering.

– Övervakningssamhället bara ökar i och med all videoövervakning. Att då fråntas rätten till att ta en bild blir problematiskt. Det inkräktar på pressfriheten, säger Casper Hedberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.