Hör den biträdande chefredaktören på Telex om pressfrihetspriset. Foto: Bodey Janos/Reportar utan gränser

Ungersk nyhetssajt får pressfrihetspris: ”Inte lätt för journalister i Ungern”

Uppdaterad
Publicerad

Den ungerska nyhetssajten Telex drivs av journalister som sagt upp sig från landets största nyhetssajt efter att den köpts upp av en ägare med starka band till premiärministern Viktor Orbán. Nu får den oberoende och läsarfinansierade sajten Reportrar utan gränsers pressfrihetspris 2021.

– Det är inte lätt att arbeta som journalist i Ungern och det är fantastiskt att människor i Sverige bekräftar vår insats, säger Veronika Munk, biträdande chefredaktör på Telex.

Reportar utan gränser delar ut priset den 3 maj, på FN:s världsdag för pressfrihet, för att hedra personer som kämpar för det fria ordet runt om i världen.

På femton år har Ungern har sjunkit 82 platser på pressfrihetsindex, som är Reportar utan gränsers sammanställning av länders tillgång till information och försök att blockera journalistik i respektive land. Ungern ligger nu på plats 92 av 180 länder.

”Finns fortfarande journalister som vågar trotsa”

– I den här mörka och tuffa situationen så finns det fortfarande journalister som vågar trotsa, som tycker det är värt att kämpa för oberoende. Och det vill vi belöna med ett pris och uppmärksamma Sverige och resten av världen på, säger Katarina Carlsson, verksamhetsledare Reportrar utan gränser.

”RSF Sverige ger årets pressfrihetspris till Telex.hu för sin orädda aktion att med hjälp av crowdfunding, skapa en ny oberoende och opartisk nyhetssajt i Ungern där regeringen i många år undergrävt pressfriheten och makthavarna kontrollerar 80 procent av all media.”, skriver Reportrar utan gränser i sin prismotivering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.