Tre generationer Wallenberg ser den nyfunna filmen på Raoul Wallenberg. Foto: SVT/Sindra Grahn

Unik film med Raoul Wallenberg upptäckt

Uppdaterad
Publicerad

En unik film med diplomaten Raoul Wallenberg har upptäcks i SVT:s arkiv. Filmsekvensen är de första rörliga bilderna någonsin på den världskände svensken, och hittades av en slump. Raoul Wallenberg-forskare beskriver nu filmsekvensen som en sensationell upptäckt.

– Det är så rörande att man blir alldeles... Det är magiskt, säger Nina Lagergren, Raoul Wallenbergs syster.

Den unika filmen är inspelad i samband med en hemvärnsövning under tidigt 40-tal, och är första gången någonsin som den internationellt berömde svensken fångats på film. För Raoul Wallenbergs syster Nina Lagergren är det första gången hon ser sin bror sedan juli 1944.

– Det finns ingen tvekan, du kan se det på hans rörelser. Hur han håller sin hand på knät, det var en typisk gest som han hade, berättar en märkbart rörd Nina Lagerberg för Kulturnyheterna.

Den 25 sekunder långa bildsekvensen, som har legat gömd i public service-arkiven i 77 år, är världsunik. Bilderna är tagna sommaren eller hösten 1940. Raoul Wallenberg är 29 år och ingen anar att han fem år senare ska bli en av andra världskrigets stora hjältar – för att sedan försvinna spårlöst

Upptäcktes av en slump

Bilderna är sannolikt tagna i en övningslokal för hemvärnet under Hötorget i Stockholm. Det var där sergeant Raoul Wallenberg instruerade nya rekryter i bland annat skytte. För de historiker som arbetat med att kartlägga Raoul Wallenbergs liv – och försöka bringa klarhet i hans försvinnande – är det en sensationell upptäckt.

Det var den ungersk-svenske Wallenberg-forskaren Gellert Kovacs som upptäckte den unika filmen, när bilder från hemvärnsövningen av en slump användes i ett inslag i Kulturnyheterna förra månaden.

– Jag satt hemma och tittade på Kulturnyheterna när jag plötsligt tyckte mig känna igen lokalen där en skytteövning ägde rum. Hade inte den funnits med på en stillbild av Raoul Wallenberg? Sen såg jag profilen, säger Gellert Kovacs till Kulturnyheterna.

– Jag gick genast in på nätet, pausade klippet och blev mer och mer övertygad. Nu när jag har sett hela sekvensen är jag 100 procent säker – det är Raoul Wallenberg.

LÄS MER: Forskarvärlden: ”En absolut världsnyhet”

Gellert Kovacs kontaktade Raoul Wallenberg-experten Susanna Berger, som bland annat ingått i en internationell expertgrupp som söker sanningen kring Wallenbergs försvinnande i Ryssland. Hon delade hans bedömning, och efter att de kontaktat Kulturnyheterna om klippet sökte vi Wallenbergs anhöriga för att bekräfta uppgiften. Nu står det klart att den första filmen någonsin med Raoul Wallenberg har upptäckts.

– Naturligtvis är detta roligt för hans anhöriga, överhuvudtaget för alla som är intresserade av hans öde. Nu får vi se hur Raoul Wallenberg verkligen såg ut, hur han rörde sig, och hans intresse för militären. För kulturarvet är detta oerhört bra, Wallenberg är en av 1900-talets stora svenska hjältar, säger Gellert Kovacs.

”En ständig del av våra liv”

När vi möter Raoul Wallenbergs syster Nina Lagergren i hennes hem i Djursholm har tre generationer Wallenbergare samlats för att se bilderna på sin försvunne släkting. Det har fram tills nu funnits ytterst få bilder på Raoul Wallenberg, och inga alls som är rörliga.

– Det är otroligt, tidigare har jag bara sett ansiktsbilder, nu får vi ju se hela honom, säger Cecilia Åhlberg, barnbarn till Nina Lagergren.

Raoul Wallenberg räddade tiotusentals människor undan nazisterna, genom att utfärda skyddspass till ungerska judar under andra världskriget. När han 1945 greps av sovjetiska myndigheter och spårlöst försvann, uppstod ett öppet sår hos de efterlevande och kommande generationerna.

– Det har ju varit en ständig del av våra liv, en förtvivlan över att han inte kom hem. Hur vi sökte hela tiden, hur mormor och morfar... Det har varit en stor tragedi, säger Mi Ankarcrona, systerdotter till Raoul Wallenberg.

Nina Lagergren är idag 96 år gammal. Det har gått 73 år sedan hon sist såg sin bror, och vad som verkligen hände honom har förblivit en gåta. Hon betraktar bilderna på sin då 29-årige bror under tystnad. Hur han entusiastiskt instruerar de unga männen i en källarlokal som idag utgör Hötorgshallen i centrala Stockholm, förberedelser inför en konflikt som han aldrig skulle återvända hem ifrån.

– Det är så rörande att man blir alldeles... Det är magiskt, säger Nina Lagergren.

Raoul Wallenberg

Raoul Wallenberg var en svensk arkitekt och diplomat som räddade tiotusentals judar undan nazisterna i Ungern 1944. I rollen som Sveriges särskilda sändebud i Budapest utfärdade han skyddspass till byggnader som betecknades som svenskt territorium.

Raoul Wallenberg ses idag som hjälte för sina omfattande humanitära insatser. Monument har rest över honom världen över, han är hedersmedborgare i USA, Israel, Ungern, Kanada och Australien och ett pris delas årligen ut till de som verkar i hans anda av den amerikanska Raoul Wallenberg-kommittén.

Efter att Sovjetunionen ockuperat Budapest 1945 greps Raoul Wallenberg av KGB, och försvann sedan spårlöst. Detaljerna kring hans öde är än idag okända, och har i årtionden utgjort en infekterad konfliktyta mellan Sverige och Ryssland. Raoul Wallenberg dödförklarades av svenska myndigheter 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.