Bland annat Tove Lo, Abba och Veronica Maggio släpper musik på Universal – som nu börjat ta ner musik från Tiktok. Foto: Björn Larsson Rosvall/SvP/Björn Larsson Rosvall/TT

Universal tar tillbaka musik från Tiktok – efter bruten förhandling

Uppdaterad
Publicerad

Skivbolagsjätten Universal har börjat plocka bort sin musik från plattformen Tiktok på torsdagen, rapporterar New York Times.

Detta efter att förhandlingar mellan Universal Music och Tiktok om ett nytt licensavtal har brutit samman.

Universal har i förhandlingarna om ett nytt licensavtal försökt sätta press på Tiktok för att få bättre ersättning till artister och låtskrivare, har bolaget skrivit i ett öppet brev.

I brevet anklagas Tiktok för att ”försöka bygga en musikbaserad verksamhet, utan att betala verkligt värde för musiken.” Enligt Universal vill Tiktok bara betala en bråkdel jämfört med vad liknande sociala plattformar betalar.

Tiktok har uppgett i ett uttalande att det är ”tråkigt och en besvikelse att Universal Music Group har satt sin egen girighet över sina artisters intressen.”

Avtalet mellan Universal och Tiktok löpte ut på onsdagen. Varken representanter från Universal eller Tiktok har gått ut med någon ny information.

Bland de artister som ges ut av Universal finns Lana Del Rey, Ariana Grande, Taylor Swift och Drake.

Bland de svenska artister vars musik ges ut av Universal och dess underetiketter finns Abba, Hov1, Veronica Maggio, Tove Lo och Ghost.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.