Kronprinsessan Victoria. Foto: TT

Uppgifter: Kulturprofilen ofredade kronprinsessan Victoria

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade Kulturprofilen ska ha antastat kronprinsessan Victoria vid en sammankomst i Akademiens villa på Djurgården i Stockholm. Det uppger tre källor för tidningen Svenska Dagbladet. Uppgifterna bekräftas för SVT av Ebba Witt-Brattström som var på plats.

Enligt Svenska Dagbladet, SvD, ska tre personer nära och i Akademien ha sett Kulturprofilen lägga sin hand på kronprinsessans rumpa vid en sammankomst i Akademiens villa Bergsgården.

Witt-Brattström: ”Adjutant ingrep”

Litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström var där och bekräftar det inträffade för SVT Nyheter. Hon beskriver hur flera personer, inklusive kungen och hennes dåvarande make Horace Engdahl, såg vad som hände.

– Det var så obehagligt, men hennes (kronprinsessans) adjutant ingrep och ryckte bort hans hand, säger Ebba Witt-Brattström till SVT Nyheter.

Horace Engdahl, dåvarande ständige sekreterare i Svenska Akademiens, ska i samband med en högtidssammankomst 2006 ha haft i uppdrag av hovet att se till att kronprinsessan Victoria inte hamnade ensam med Kulturprofilen. Det uppger två av varandra oberoende källor för SvD.

Hovet kommenterar inte

Hovets informationschef Margareta Thorgren avböjer att kommentera uppgifterna.

– Uppgifterna om Kulturprofilen som framkommit i media är skrämmande. Kungafamiljen har tydligt visat sitt stöd för metoo-initiativet. De här specifika uppgifterna från Svenska Dagbladet är ingenting som jag kommenterar, säger Margareta Thorgren till SVT Nyheter.

Anklagelserna tillbakavisas

Kulturprofilens advokat Björn Hurtig tillbakavisar anklagelserna:

”Min klient menar att det som framförs om honom är falska och felaktiga uppgifter, som lämnas för att förtala och skada honom.”, skriver Björn Hurtig i ett mejl till SVT Nyheter.

SVT Nyheter söker Kulturprofilen och Horace Engdahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.