Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om iranska journalister Niloofar Hamedi och Elaheh Mohammadis situation i klippet. Foto: TT

Uppmärksammad rättegång mot iranska journalister inleds

Uppdaterad
Publicerad

I går inleddes rättegången mot de journalister som var först med att uppmärksamma Mahsa Aminis död i Iran förra året. Dödsfallet som inträffade efter att hon gripits av landets moralpolis ledde till protester världen över.

Det var i septemper förra året som 22-åriga Mahsa Amini greps av Irans moralpolis för att inte burit sin huvudduk på rätt sätt. Efter gripandet dog Amini under oklara omständigheter vilket ledde till stora protester i landet och världen över.

De iranska journalisterna Niloofar Hamedi och Elaheh Mohammadi var först med att rapportera om dödsfallet och greps kort därefter och har sedan dess varit frihetsberövade. I dag inleds rättegången mot de två där de står anklagade för att ha hotat den nationella säkerheten och för att ha spridit propaganda mot den iranska staten.

Hamedi och Mohammadi riskerar att dömas till döden och enligt organisationen Reportrar utan gränser har journalisterna inte fått träffa sina advokater inför rättegången. De ska heller inte fått ta del av fallets underlag.

Rättegången pågår 29 och 30 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.