Hör mer om iranska journalister Niloofar Hamedi och Elaheh Mohammadis situation i klippet. Foto: TT

Iranska journalister åtalas – skrev om Amini

Uppdaterad
Publicerad

De iranska journalisterna Niloofar Hamedi och Elahe Mohammadi har åtalats för ”propaganda mot staten”, enligt landets rättsväsende. De två var bland de första att rapportera om Mahsa Zhina Aminis död.

Aminis död blev startskottet för de landsomfattande protester som nu är inne på sin sjunde vecka. Amini dog i moralpolisens förvar, dagar efter att hon gripits anklagad för att ha brutit mot landets strikta klädkoder för kvinnor.

Niloofar Hamedi och Elahe Mohammadi har redan varit frihetsberövade i över en månad, anklagade för att ha konspirerat mot nationens säkerhet.

Protester i Iran

30-åriga Hamedi, journalist på tidningen Shargh, greps den 20 september efter att ha besökt sjukhuset där Mahsa Zhina Amini vårdades i tre dagar innan hon avled. Mohammedi, 35, greps efter att ha rest till Aminis hemstad Saqqez i Irans västliga, kurdiska delar för att rapportera om protesterna där.

Den reformistiska tidningen Sazandegi rapporterade i slutet av oktober att fler än 20 journalister sitter frihetsberövade i Iran för att ha rapporterat om Aminis död eller de efterföljande protesterna.

Organisationen Reportrar utan gränser (RSF) kallar Iran för världens tredje största fängelse för journalister. Enbart i Kina och Myanmar sitter fler journalister fängslade.

I klippet nedan ser du mer om journalisternas situtation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet