Hör teaterchefen Kari Kinnaslampi om hoten mot barnteatern. Foto: YLE / SVT

Vaccinkritiker hotade barnteater: ”Skulle komma med basebollträn”

Uppdaterad
Publicerad

Den populära figuren Uppo-Nalle blir sommarteater för barnen i Finland i år. Men en scen ur pjäsen som förekommer i ett reklamblad har lett till våldsamma hot från vaccinkritiker. De tolkar scenen, som skrevs på 80-talet, som en uppmaning att ta covid-vaccin.

– Jag har gjort barnteater i 35 år och aldrig upplevt något liknande, säger teaterchefen Kari Kinnaslampi om hoten.

Barnboksfiguren Uppo-Nalle är välkänd i Finland sedan Elina Karjalainens första bok gavs ut år 1977. Uppo-Nalle är en poesiälskande björn, som är försiktig och lite räddhågsen av sig. Han är särskilt rädd för bofinkar.

Skulle mildra läkarskräck

När böckerna nu ska bli sommarteater har teaterledaren Kari Kinnaslampi utgått från Elina Karjalainens litteratur, och tagit med en scen där Uppo-Nalle får vaccin mot rädslan.

– Vi tänkte att scenen kunde mildra eller bota den rädsla för läkarbesök och sprutor som många barn känner. Vi hade inte en tanke på att det skulle handla om covid-vaccin... scenen är skriven 1984 och covid fanns inte på kartan då, säger Kari Kinnaslampi på Kivinokkas sommarteater (Kivinokan kesäteatteri).

Gav efter för hot – ändrar manus

Men scenen, som fanns med i en reklamannons, tolkades av vaccinkritiker som propaganda för covid-vaccin. Teatern fick en hatstorm mot sig med flera aggressiva hot, bland annat hotade flera personer att komma till föreställningen med basebollträn om inte pjäsen ändrades eller ställdes in.

Trots att teaterförbundet i Finland gav rådet att inte ge vika för påtryckningarna, har Kari Kinnaslampi nu tagit bort scenen.

– Det är lätt för någon förening eller andra konstnärer att säga ”ge inte efter” men när man står i en situation med basebollträt mot tinningen så kommer man på andra tankar. Jag var tvungen att ge vika som konstnär och det gör mig nedslagen, men jag sätter barnens och teaterns säkerhet först, säger Kari Kinnaslampi.

I videon kan du höra mer, och se lite ur YLE:s barnprogram Uppo-Nalle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.