Två av de som skrivit under uppropet A call for change är artisterna Jason ”Timbuktu” Diakité och Imenella. Foto: TT

Upprop kräver konkreta åtgärder mot rasism i kulturbranschen

Publicerad

Under tisdagen publicerades uppropet A call for change där 105 afrosvenskar inom musik, mode, media och kommunikation kräver förändring och omedelbara åtgärder mot strukturell rasism och diskriminering inom de kreativa näringarna.

– Vi vill se förändring och förbättring genom faktiska åtgärder, skriver initativtagarna i ett pressmeddelande.

Uppropet följer i spåren av Black lives matter-demonstrationerna runt om i hela världen och bland de som skrivit under finns artister som Jason ”Timbuktu” Diakité, Janice, Imenella och Sabina Ddumba.

– Det räcker inte att företag donerar pengar, man kan göra förändring inifrån också genom att anställa afrosvenskar, säger Imenella till Musikguiden i Sveriges Radio. 

I pressmeddelandet lägger initiativtagarna till uppropet fram elva konkreta åtgärder som de vill se att att musik-, mode-, media-, och kommunikationsbranscherna omedelbart tar tag i. Bland annat att verksamma företag inom branscherna tar fram en plan för att säkerställa att afrosvenskar och personer som rasifieras får lika lön för lika arbete, samt att verksamheterna ska investera i vidareutveckling för svarta anställda.

”De svenska kommunikations-, media-, musik- och modebranscherna har länge skyltat med sin progressivitet både lokalt och internationellt, men har ignorerat den strukturella rasism och orättvisor som fortfarande sker i dessa branscher. Vi som skrivit under detta vill se förändring och förbättring genom faktiska åtgärder”, står det i uppropet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.