Moskvabor upprörda efter Ukrainas vinst

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland föll på målsnöret trots flest telefonröster och i stället vann Ukraina Eurovisionfinalen i Stockholm. Många Moskvabor är besvikna och menar att det är en politisk tävling.

Jamalas melankoliska vinnarlåt handlar om massdeportationerna av folkgruppen tatarer från Krimhalvön på 1940-talet och påminner många om dagens hårda politiska läge och Rysslands annektering av Krimhalvön för två år sedan.

Stor besvikelse

I Ryssland hade många hoppats att deras storstjärna Sergej Lazarev, som var förhandsfavorit, skulle ta hem titeln och besvikelsen var stor bland många Moskvabor i natt.

Eurovision Song Contest 2016

– Det är en politisk tävling, hundra procent. Ukraina är inte i närheten av Sergej Lazarev. Det är inte rättvist, säger Moskvabon Anastasia Baaeva.

– Det är väldigt dåligt. Vi var bättre. Vi är Ryssland, vi är alltid först och vi var bäst, säger Svetlana Bukova.

Politiserad tävling

Trots att Ukraina stod som segrare i finalen fick de inga poäng av Rysslands nationella jury. Inte heller Ryssland fick några poäng av Ukraina.

Och även Victoria Shubochkina menar att tävlingen blivit väldigt politiserad.

– För oss kommer Ryssland såklart alltid vara bäst. Men man måste acceptera motgångar, så vi gratulerar Ukraina, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2016

Mer i ämnet