”Uppsala Pride är en antikapitalistisk organisation”

Uppdaterad
Publicerad

LUF får inte gå med i Prideparaden i Uppsala. Nu svarar föreningen Uppsala Pride på kritiken.

Liberala ungdomsförbundet, LUF, fick ett e-postmeddelande av Pride-arrangörerna, där det står att LUF:s ståndpunkter ”strider mot Prides vision”. Därför får de inte gå med i Prideparaden på lördag.

– Den visionen jag kan se att vi strider emot är att vi inte är antikapitalister och socialister, det är min tolkning, säger Tove Henriksson, ordförande för LUF i Uppsala, till Kulturnyheterna.

Uppsala Pride ger henne rätt:

– Det är många inom Luf som jobbar för hbtq-frågor och det är vi glada för. Men Uppsala Pride är en antikapitalistisk organisation. Vi arbetar för att skapa rum för de marginaliserade röster i samhället som annars inte får ta plats eller bli lyssnade på. Vi anser inte att ett kapitalistiskt system kan ge utrymme för dessa röster, säger Mariana Johansson, samordnare på Uppsala Pride.

”Vill utföra vår kamp”

Uppsala Pride är en ideel organisation som drivs av privatpersoner. De definierar sig som socialister. Därför förbehåller de sig rätten att bara ge rum åt dem de vill ha i tåget.

– Vi vill ju utföra vår kamp på det sätt vi tror på. Man kan inte bara arbeta för hbtq-personers rättigheter och bortse från samhället i övrigt. Vi visste att folk skulle reagera stark, men vi står för det, säger Mariana Johansson.

Första Prideparaden i Uppsala

Det är första gången som en Prideparad arrangeras i Uppsala, men Pridefestivalen har gått av stapeln tidigare. Då har det varit konflikter angående Liberala ungdomsförbundets medverkan, just för att de inte är socialister, enligt Tove Henriksson.

Pride skriver i ett pressmeddelande på sin hemsida att ”LUF och Folkpartiet upptar stort utrymme i den offentliga debatten och behöver inte vår hjälp med att sprida sin politik. Vi  uppmuntrar därför LUF och Folkpartiet att söka sig till andra forum.”

LUF och Folkpartiet kommer nu att anordna en ”Prideparad för alla” i Uppsala på torsdag.

Tilltaget har fått reaktioner. Miljöpartiet i Uppsala meddelar att de hoppar av Prideparaden till följd av att LUF utesluts. RFSU  och Genusföreningen vid Uppsala universitet har också meddelat att de inte kommer att delta i paraden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.