Arkivbild. Medlemmar ur Hare Krishna dansar i en parad i Berlin under sommaren 2019. Foto: Felipe Trueba/TT

UR sände hyllning till Hare Krishna – ”Väldigt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsradion (UR) har visat en dokumentär om Hare Krishna som beskrivs som en okritisk hyllning till rörelsen och dess grundare, rapporterar Medierna i P1.

– Vi ser väldigt allvarligt på detta. Det här ska inte kunna hända, säger UR:s vd Sofia Wadensjö Karén.

När programmet Historien om Hare Krishna sändes i Kunskapskanalen framgick det heller inte att personerna som gjort programmet är anhängare till rörelsen.

Journalisten och författaren Anders Haag, som själv har ett förflutet i Hare Krishna, är kritisk.

– Det blir ju att UR presenterar en film som är till för att värva medlemmar. Det blir väldigt tokigt att presentera den som att det är den faktiska historien om Hare Krishna, säger han till Medierna.

Anna Rastner, ansvarig utgivare för Kunskapskanalen och utbudschef för UR, säger att alla programinköp nu ska granskas.

– Nu behöver vi göra ett eget ordentligt internt arbete med att genomlysa våra befintliga och kommande inköp på Kunskapskanalen, säger hon till Medierna.

UR:s vd: ”Väldigt allvarligt”

Detta är andra gången på kort tid som UR uppmärksammas för sina inköp av program. Förra veckan drog man tillbaka en dokumentärserie om Tibet sedan det blev känt att den producerats av kinesisk stats-tv. Utöver den genomlysning som Anna Rastner nämner, ska man nu vidta en rad åtgärder för att detta inte ska kunna hända igen, berättar UR:s vd Sofia Wadensjö Karén för Kulturnyheterna.

– Dessutom har vi förbättrat våra rutiner ytterligare. Med den här lärdomen bakom oss kommer vi förhoppningsvis att bli både bättre och mer vaksamma framåt, säger hon.

Vad känner ni inför det som har hänt med tanke på att ni ska vara en fakta- och kunskapsförmedlande kanal?

– Vi ser väldigt allvarligt på detta. Det här ska inte kunna hända. Vi gör allt för att säkerställa att det här var enskilda misstag, säger Sofia Wadensjö Karén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.