Lena Dunham, Steven Spielberg och Neil Young är några kända amerikaner som engagerat sig i valet i USA. Foto: AP/TT

USA: Nu går kändisarna till val

Uppdaterad
Publicerad

I USA blir det allt vanligare att kända ansikten inom såväl kultur- som akademikervärlden ger stöd till sin favorit i presidentvalet. Lena Dunham, Steven Spielberg och Neil Young är några av de som nu engagerar sig politiskt.

När det kommer till valen i Sverige är de flesta ganska hemlighetsfulla om vad de röstar på. Visst finns det artister och kända profiler som öppet stöder olika partier, eller särskilda ideologier, men det är inte lika vanligt som i USA.

Nu när det amerikanska primärvalet är runt knuten blir de potentiella presidentkandidaternas kända anhängare allt fler. Lena Dunham, filmskaparen som ligger bakom tv-serien ”Girls”, tog över Hillary Clintons Instagramkonto för en dag och har gett henne sitt fulla stöd. Merrick Tabor, statsvetare på Stockholms universitet, säger att det har blivit vanligare med åren.

– Tidigare kunde till exempel artister ha varit beroende av ett skivbolag som inte ville att de skulle uttala sig, men det har visat sig att vad de tycker inte påverkar opionen särskilt mycket. Trenden att visa sitt stöd började för flera år sedan, men sociala medier kan ha förstärkt kulturen. En anledning är möjligheten till direktkontakt i kanalerna. Förr gick det att säga något helt isolerat från mottagarna, men nu kan de ställa frågor, säger Merrick Tabor.

Alla har rätt att skänka bidrag

I USA har både privatpersoner och företag i landet rätt att skänka bidrag till partier och kandidater. När Los Angeles Times gick igenom bidragen från filmindustrin fann de att Hillary Clinton hade flest bidragsgivare. Bland annat Star Wars-regissören J.J. Abrams har skänkt närmare en halv miljon dollar till Clinton och Steven Spielberg har gett nästan dubbelt så mycket genom sitt filmbolag Dreamworks. Producenten Jerry Bruckheimer, som bland annat ligger bakom ”Pirates of the Caribbean”-filmerna, har gett en något mer blygsam summa på 2600 dollar till Jeb Bush.

– Det har bråkats mycket om man ska reglera det här eller inte. Högsta domstolen beslutade 2014 att en reglering skulle gå emot yttrandefriheten. Det är helt klart att det finns lobbygrupper och företag som ger mycket pengar och vissa är stora bidrag, men det får inte ges till en viss sakfråga, säger Merrick Tabor.

Clinton störst i filmvärlden, Sanders i musik

Hillary Clinton är störst när det kommer till stöd från filmindustrin, medan Bernie Sanders har stort stöd av välkända akademiker och musiker. Neil Young blev upprörd när Donald Trump använde hans låt ”Rockin’ in the free world” till sin valkampanj förra året, och tog tillfället i akt att uttrycka sitt stöd för Sanders – och gav honom rätten att använda rockdängan istället. Rapparen Killer Mike har också uttryckt sitt stöd för senatorn. I helgen skulle han uppträda på på Sanders möte med väljare i Iowa, men var tvungen att ställa in på grund av personlig skäl.

Tidningar och nyhetskanaler ställer sig oftast bakom en enskild kandidat när presidentvalet närmar sig. Det förväntas nästan att de ska göra det. Opinionsavdelningen ska användas till att lyfta fram argument och vettiga ståndpunkter som kandidaterna inte alltid lyckas få fram. Ungefär som här i Sverige vill säga. Däremot har polariseringen i det politiska klimatet börjat rucka på det här systemet eftersom tidningar och nyhetskanaler inte alltid är lika extrema som sina kandidater.

– Det är intressant det som händer med Fox News och Donald Trump just nu. Fox News stöder republikanska kandidater och är extrema, men de har svårt för med vad han håller på med. Vad händer om han blir Republikanernas kandidat? Det är ett klart exempel på problemet. Om kandidaten är mer mainstream är det lättare, är den extrem är det svårare, säger Merrick Tabor. 

Rädslan för bojkotter

En av anledningarna kan vara de senaste årens bojkotter. Om någon eller några ogillar en person eller ett företag bryter de kontakten med dem. Exempelvis har flera latinamerikaner i USA har bojkottat Trumps företag efter hans uttalanden om mexikaner. Det måste både nyhetskanaler, tidningar, musiker och personer i filmindustrin ha i åtanke.

Tror du att det kommer bli vanligare i Sverige att folk är öppna med vem de stöder inför ett val?

– Här har det funnits en tanke om att offentlig politik och den offentliga debatten ska hållas isär från privatlivet. Det kommer nog dröja innan man accepterar sånt här. I Sverige är det vanligt att man pratar om något man är överens om. Man undviker att prata politik om man har olika åsikter. I USA är det tvärtom. Där letar man efter saker att diskutera, säger Merrick Tabor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.