Utan yttrandefriheten skulle Sverige vara ett förbannat fängelse

Uppdaterad
Publicerad

”Yttrande- och tryckfriheten är alltid värda att försvara. Utan dem skulle Sverige vara tyst, förrädiskt, ett förbannat fängelse och en diktatur.” Så inleds en film som publiceras i dag, där journalister från SVT, TV4, TV3, Sveriges Radio, Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet gått ihop i en manifestation för pressfriheten.

”Har du möjlighet att skriva så gör det” är Dawit Isaaks motto. I dag publicerar vi på SVT tillsammans med några av Sveriges största medieföretag en film för att uppmärksamma hur Dawit Isaak i 15 år har nekats att utöva sitt yrke och sin yttrandefrihet.

I filmen deltar Andreas Cervenka, Anna Bäsén, Kerstin Weigl, Hanna Fahl, Elisabet Frerot Södergren, Robert Aschberg, Kodjo Akolor samt SVT Nyheters Mats Knutson. De är några av Sveriges mest välkända journalister, som har bevakat näringsliv, politik, kultur och utrikesfrågor.

”Yttrandefrihet måste erövras varje dag”

Knutson skriver i en krönika i dag om varför vi måste uppmärksamma Isaaks öde – och kämpa för att han ska bli fri.

”Dawit Isaak är inte ensam. Runt om i världen sitter minst 200–250 journalister fängslade. Det gemensamma för de allra flesta av dem är att makthavarna i deras hemländer vill tysta dem. De ska hindras från att utföra sitt uppdrag, att granska makten”, skriver Mats.

”Även om vi tar öppenhet och det fria samhället för givet är det inte så. Både yttrandefrihet och demokrati måste erövras varje dag.”

Hanna Stjärne: 5.479 morgnar utan sina barn

Även SVT:s vd Hanna Stjärne skriver i dag om Dawit Isaak på SVT-bloggen:

”För 15 år sedan, idag, fängslades den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak. 15 år har han suttit i fängelse i Eritrea, utan rättegång. 15 år i fängelse är att vakna 5.479 morgnar, utan sina barn. 15 år i fängelse är att tänka tiotusentals tankar som inte får nå ut. 15 år i fängelse är att vara utan den frihet – och yttrandefrihet – som lätt tas för given.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dawit Isaak i fängelse

Mer i ämnet