Dawit Isaaks bror Esayas tillsammans med en stilierad bild på Dawit Isaak Foto: Henrik Montgomery/Fredrik Sandberg/TT

Dawit Isaaks bror: Utgår från att han lever

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges UD gav på onsdagskvällen beskedet att det finns stor anledning att tro att svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak fortfarande lever. Det är något som också hans bror, Esayas Isaak, tror.

– Det är klart han lever. Man får utgå från det, säger han till SVT Nyheter.

Det var i onsdagens Aktuellt som Annika Söder, kabinettssekreterare vid UD, gav beskedet att det finns ”väldigt stor anledning” att tro att svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak fortfarande lever, trots få livstecken under de 17 år han har suttit fängslad i Eritrea.

Esayas Isaak, Dawit Isaaks bror, såg uttalandet i Aktuellt, och tror att det stämmer.

Dawit Isaak i fängelse

– Det är klart att han lever. Man får utgå från det. Dawits situation är inte unik, det finns fångar som har suttit längre tid än honom i fängelse och som fortfarande lever, så varför skulle inte han vara vid liv?

Hopp om frihet efter fredsavtal

Dawit Isaak greps i september 2001 av eriteriansk polis anklagad för brott mot rikets säkerhet, efter att han i tidningen Setit publicerat ett brev där politiker och ministrar öppet kritiserar presidenten Isaias Afwerki.

När Eritrea och Etiopien i somras efter 20 års konflikt kom överens om ett fredsavtal såg många i Sverige det som ett positivt tecken för att Dawit Isaak skulle komma att släppas ut ur fängelse.

”Om han inte hade levt hade information sipprat ut”

Esayas Isaak säger att vi i Sverige måste förstå hur saker och ting fungerar i Eritrea.  

– Här är vi inte vana vid att man låser in någon och sen inte hör något. Men i dagens Eritrea är det ganska vanligt, det är så det funkar.

Samtidigt har Esayas Isaak inte några tecken på att Dawit Isaak faktiskt lever.

– Min tes är att om han inte hade levt så hade den informationen sipprat ut. Det är jag 100 procent säker på, för hans situation är ändå så pass uppmärksammad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dawit Isaak i fängelse

Mer i ämnet