Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förra året var coronapandemin en tydlig trend, tillsammans med bland annat kroppsaktivism. Foto: Eva Hultstrand/SVT

Utgivningen av barnböcker ökar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Utgivningen av barn-och ungdomsböcker ökar för första gången på tre år, det visar Svenska barnboksinstitutet årliga bokprovning som publicerade idag. Kroppspositivism och pandemins nya vanor, som vandring och odling, är ämnen som dominerar.

Totalt gavs det ut 2 204 tryckta barn och ungdomsböcker i Sverige under 2021, vilket är en ökning med åtta procent jämfört med föregående år. Störst ökning återfanns i kategorin mellanålderböcker som ökade med 21 procent, följt av bilderböcker och faktaböcker.

Mindre kategorier som dramatik, poesi, sångböcker och samlingar minskade eller förblev däremot oförändrade. Det visar barnboksinstitutets (Sbi) årliga bokprovning som offentliggjordes under tidagen.

Aktivism och kroppspositivism ökar 

Aktivism och motstånd är fortfarande populära teman i svenska barn- och ungdomsböcker. Nytt för förra årets utgivning är däremot den kollektivistiska tanken där flera barn går ihop för att skapa förändring.

Olika typer av kroppar har också blivit allt mer förekommande och enligt Kajsa Bäckius, bibliotekarie på Sbi, har många böcker ett kroppspositivt budskap.

–  Vi har flera böcker där tjocka personer blir mobbade och retade för att de är tjocka och då hittar de ändå en väg för att stå upp för sig själva och för sin kropp, säger Kajsa Bäckius, bibliotekarie på Svenska barnboksinstitutet.

– Man vill visa att den tjocka kroppen också är bra och att den är som vilken kropp som helst, säger Kajsa Bäckius, bibliotekarie på Svenska barnboksinstitutet.

Nya vanor efter pandemin – vandring och odling

Coronapandemin var förra året ett tema som präglade utgivningen, flera böcker handlade om virus, vaccin och sjukdomar och hur man på olika sätt hanterar dem.

I årets bokprovning förekommer fortfarande spåren av coronaviruset, men nu syns också de nya vanor som pandemin för med sig. Flera böcker handlar om friluftsliv och fjällvandringar.

– Böckerna innehåller ofta en blandning mellan fakta och fiktion och man får råd och tips om hur man ska göra när man är ute på fjället, säger Kajsa Bäckius, bibliotekarie på Svenska barnboksinstitutet.

Under året kom även ett tiotal böcker om odling, vilket var en markant ökning än föregående år. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer