Utgivningen av ungdomsböcker minskar drastiskt – ”Det ser mörkt ut”

Uppdaterad
Publicerad

Utgivningen av av tryckta ungdomsböcker har minskat med 38 procent på 4 år. Genren, som alltid varit liten, håller nu på att krympa så mycket att många i branschen larmar om att den hamnat i ett kristillstånd.

– Det kan leda till att ungdomsboken under en lång period är väldigt marginaliserad, säger Lotta Olsson, barn- och ungdomsredaktör på Dagens Nyheter.

”En femtonåring har i dag svårt att få sitt liv speglat i litteraturen”. Det skrev ungdomsboksförfattaren Johanna Lindbäck i en artikel i Sydsvenskan i november förra året, med rubriken Ungdomsboken håller på att elimineras. Sedan dess har det talats och skrivit allt mer i branschen om ungdomsbokens kristillstånd.

– Det man ser nu är att ungdomsbokens popularitet sjunker. Det kommer ut fler böcker för små barn, bilderboksgenren har till exempel vuxit enormt. Men efter tolvårsåldern dyker statistiken, säger Lotta Olsson.

Dålig lönsamhet

Under 2020 stod det klart att utgivningen av tryckta ungdomsböcker, det vill säga böcker som riktar sig till läsare mellan tolv och 18 år, har minskat med 38 procent på 4 år, enligt Svenska barnboksinstitutets statistik. Och sedan mätningar startade i sin nuvarande form år 2002 har det aldrig getts ut så få tryckta ungdomsböcker som nu.

Enligt Svenska barnboksinstitutet beror förlagens drastiskt minskade utgivning av ungdomsböcker på dålig lönsamhet. Genren säljer dåligt – och det inte helt förvånande sett till årets upplaga av rapporten Ungar och medier, som visar en ny bottennotering för ungas läsande.

 Knappt åtta procent av svenska 13-18 åringar läser böcker eller tidningar dagligen, att jämföra med år 2012 var siffran drygt 20 procent.

– Det ser ju mörkt ut. Jag tror att det kan leda till att ungdomsboken under en lång period är väldigt marginaliserad, säger Lotta Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.