Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh sköts till döds i Jenin 11 maj. Foto: EPA/AL JAZEERA

Utredare: Israel troligen bakom reporters död

Uppdaterad
Publicerad

Inledande fynd pekar på att israelisk eldgivning var orsaken till Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Aklehs död förra veckan, enligt en oberoende utredning av journalistnätverket Bellingcat. Flera olika utredningar pågår kring händelsen.

Den 51-åriga palestinsk-amerikanska reportern sköts till döds i onsdags då hon rapporterade från en israelisk räd i flyktinglägret i Jenin på den ockuperade Västbanken.

Palestinska vittnen, offentliga företrädare och även journalister på plats har uppgett att hon dödades av kulor från den israeliska militären (IDF).

Journalistnätverket Bellingcat är en av flera oberoende organisationer som har inlett egna utredningar kring skjutningen. Nätverkets utredare har publicerat en analys av video- och ljudfiler som samlats ihop från sociala medier. Materialet kommer från både palestinier och israeliska militärkällor.

– Baserat på vad vi har kunnat granska var IDF närmast och hade den klaraste siktlinjen till Abu Akleh, säger Giancarlo Fiorella som leder Bellingcats analysarbete.

Frågor kvarstår

Fiorella poängterar att analysen inte är hundra procent säker utan att bevis som en kula, vapen och de israeliska styrkornas GPS-position behövs för att nå slutgiltiga slutsatser.

Efter dödsskjutningen har israeler och palestinier hamnat i en tvist om utredningen av händelsen. Israel har inte tagit på sig ansvaret för dödskjutningen, utan har velat se en gemensam utredning med palestinierna. Palestinska företrädare har uppgett att de inte litar på Israel och därför inte vill medverka. Israel har enligt flera människorättsgrupper tidigare varit dåliga på att utreda sina egna säkerhetsstyrkor.

Även bland annat den israeliska människorättsgruppen B'Tselem har inlett en utredning om händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.