Nents program Paradise Hotel anmäldes till Medieombudsmannen flera gånger i våras – då kunde anmälningarna inte prövas. Foto: Paradise Hotel/NENT Group

Utredning om misstänkt sexualbrott i Paradise hotel läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Den utredning som påbörjats om misstänkta sexuella övergrepp i samband med inspelningen av Paradise hotel läggs nu ned, meddelar Åklagarmyndigheten. Anledningen är att det inte går att bevisa brott.

Under våren 2021 inkom anmälningar om att två kvinnor blivit utsatta för sexualbrott under inspelningen av reality-programmet. Gärningarna rubricerades som misstänkt våldtäkt och sexuellt ofredande.

Men nu läggs utredningen ner, det meddelar åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Nu har alla förhör med de inblandade personerna hållits och min bedömning är att jag inte kan bevisa att brott har begåtts. Bevisningen är inte tillräckligt stark för att styrka brott, förundersökningen läggs därför ned, säger kammaråklagare Charlotte Frisack Brodin, förundersökningsledare, i pressmeddelandet.

Advokaten: Överklagar på måndag

Advokaten Elisabeth Massi Fritz som företräder målsägande skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att hon är besviken över åklagarens beslut.

”Enligt min mening går det att styrka brott i båda fallen och en överprövning av åklagarens nedläggningsbeslut kommer ges in på måndag morgon”, skriver advokat Elisabeth Massi Fritz.

Hon tillägger även att de inte förstår hur åklagaren resonerat.

”Hela händelseförloppet är dokumenterat på film och man ser tydligt vad misstänkt gör. Det finns ingen annan förklaring till misstänkts agerande mot målsäganden än att handlingen skulle vara ett sexuellt ofredande. Målsäganden har även efter händelsen reagerat starkt och berättat för två andra vittnen som kan styrka dels målsägandens sinnestillstånd och dels vad målsäganden har berättat för vittnena direkt efter händelsen”.

Programmet stoppades

Det var i april 2021 en manlig deltagare anklagades för sexuella övergrepp, som ska ha inträffat hösten innan, när programmet spelades in på ett hotell i Mexiko. Efter händelsen pausade TV3 och Nent (Nordic entertainment group) sändningarna av Paradise hotel för att sedan avbryta säsongen.

Den manliga deltagaren skickades hem från inspelningen på grund av händelsen.

Kritik riktades då mot programmet för hur man hanterat situationen på plats, och för att man inte polisanmälde händelsen direkt.

Flera deltagare vittnade om övergrepp

Flera tidigare deltagare i dokusåpan har sedan dess vittnat om att sexuella ofredanden förekommit under tidigare säsonger av programmet.

Av 20 tidigare deltagare uppgav 11 att de sett eller upplevt någon form av sexuellt ofredande till P3 Nyheter i maj 2021.

Mastiffs vd Matilda Snöwall besvarade kritiken och menade att inga ofredanden får förekomma i programmet och att man har tydliga riktlinjer för hur deltagarna får bete sig mot varandra. Hon sade även då att bolaget internt jobbar med den här typen av frågor.

I klippet nedan sammanfattas turerna kring Paradise hotel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.