Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Utredning: SVT:s vd Hanna Stjärne borde också ha varit målsägande

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s vd Hanna Stjärne var en av Theodor Engströms utpekade måltavlor i Almedalen, vid sidan av den mördade psykiatrisamordnaren Ing-Mari Wieselgren och centerledaren Annie Lööf. En utredning som gjorts på uppdrag av SVT slår fast att det var felaktigt att Stjärne inte var målsägande.

– Jag vet inte vilka motiv åklagaren haft, jag kan bara konstatera fakta, säger advokat Henrik Olsson Lilja.

Både i förhör och under rättegången har den åtalade Visbymördaren Theodor Engström sagt att han hade tre måltavlor under Almedalsveckans sista dag: Ing-Marie Wieselgren, Annie Lööf och Hanna Stjärne. Ändå var inte SVT:s vd målsägande i rättegången.

Hon fick inte heller reda på att hon var en möjlig måltavla förrän hennes kolleger läste förundersökningen, där det framkommer att Engström passerade Stjärne och övervägde att attackera henne men i stället valde att fortsätta följa efter Ing-Marie Wieselgren, och mörda henne. SVT:s säkerhetsavdelning informerades inte heller direkt när förundersökningsprotokollet blev offentligt. 

Advokat Henrik Olsson Lilja och den förre detta chefsåklagaren Jan Tibbling har nu utrett saken på uppdrag av SVT. Det skriver styrelsen Utgivarna, en intresseorganisation för svenska publicister, i en debattartikel i Expressen.

– Vi har kommit fram till att det finns goda grunder för att även upprätta Hanna Stjärne som målsägande efter att ha tagit del av förundersökningen, säger Henrik Olsson Lilja till SVT Nyheter.

Hanna Stjärne, SVT:s vd. Foto: Ali Lorestani/TT

”Rimmar illa”

Utredningens slutsatser är att den tilltalade ”genom sina åtgärder har passerat förberedelsepunkten till såväl terroristbrott som mord i förhållande till både Annie Lööf och Hanna Stjärne”. Men det menas att rekvisiten för förberedelse är uppfyllda.

– Dels att man beger sig till Visby och redan innan har ringat in tre personer, dels den avlidne, men även Annie Lööf och Hanna Stjärne. Dels att man går så pass långt och är i närheten tillsammans med de uppgifter som lämnats av honom själv, säger Henrik Olsson Lilja.

Åklagaren valde dock att endast väcka åtal om försök till terroristbrott genom förberedelse till mord när det gäller Centerledaren Annie Lööf, då han bedömde att där fanns tillräckligt underlag för det.

Utgivarna menar att hoten mot journalister inte tas på allvar i åtalet.

”Det rimmar illa med de signaler som getts oss tidigare från rättsväsendets representanter och från riksdagen som särskilt lyft fram hatbrott mot journalister som en fara för demokratin.”

De konstaterar också att fallet med Theodor Engström och mordhotet mot SVT:s vd kan inte betraktas som ett isolerat fall.

”Många mediechefer och journalister lever i dag med konstanta dödshot.”

Åklagare Henrik Olin skriver i ett mejl till SVT Nyheter:

”Jag bemöter gärna kritik om detta och förklara mitt beslut i denna fråga efter att rättegången är avslutad.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Theodor Engström misstänks för mordet på Ing-Marie Wieselgren i Visby. Foto: Henrik Montgomery/TT, Expo

DET HÄR ÄR UTGIVARNA

Utgivarna är en intresseorganisation för publicistiska branschföreningar och medieföretag i Sverige. Medlemmar är Tidningsutgivarna i Sverige, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Television, Sveriges Radio, Utbildningsradion och TV4.

I styrelsen sitter Christofer Ahlqvist (chefredaktör GP), Casten Almqvist (vd TV4), Cilla Benkö (vd SR), Anna Careborg (chefredaktör Svenska Dagbladet), Viveka Hansson (programdirektör TV4), Helle Klein (ordförande Sveriges Tidskrifter), Anne Lagercrantz (divisionschef SVT), Thomas Mattsson (senior rådgivare Bonnier News), Kerstin Neld (vd Sveriges Tidskrifter), Johan Taubert (vd Tidningsutgivarna) och Sofia Wadensjö Karén (vd Utbildningsradion).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.