Stockholmsfestival först ut med vaccinpass

Uppdaterad
Publicerad

Både besökare och funktionärer fick visa upp intyg på genomförd vaccination mot covid-19, eller nytaget negativt antigentest för att bli insläppta på festivalområdet. Department Långholmen edition blev först ut bland svenska festivaler med att kräva vaccinpass eller test av sina besökare.

– Vi kräver att man är frisk, klubbar av tradition har ju alltid reglerats i fråga om ålder till exempel, säger arrangören Karl Törnros.

Redan för flera månader sedan försökte Karl Törnros och kollegorna på Department att arrangera en festival, dit man kunde välkomna besökare som visar upp friskhetsintyg.

”Vi verkar inom en bransch som indirekt belagts med yrkesförbud under 18 månader och för oss är det här ett sätt att visa på en väg framåt”, skriver Karl Törnros, konstnärlig ledare på Department, i ett pressmeddelande.

Att festivalen gick av stapeln först nu beror på att man inte tidigare fått godkänt av myndigheterna.

Erbjöds snabbtester

För besökare som inte fullvaccinerats erbjöd man snabbtester till självkostnadspris intill festivalens huvudentréer.

SVT besökte festivalen och de allra flesta besökare tog beskedet om friskhetsbevis med ro.

– Det har gått jättebra och ingen har testat positivt än, säger Yeabnehe Dagmawi som arbetar med testningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.