”Vår ambition är inte att vara nya och fräscha”

Uppdaterad
Publicerad

Inför premiären av På spåret får vi höra Kristian Luuk och Fredrik Lindström berätta om behovet av att vissa saker förblir som de alltid har varit.

I höst drar den 24:e säsongen av rekordprogrammet På spåret igång. Programmets tittarsiffror låg förra säsongen stadigt kring två miljoner per avsnitt. Förra årets final sågs av nästan tre miljoner tittare, en siffra som bara Eurovison song contest, Melodifestivalen och Kalle Ankas jul lyckades slå.

Kulturnyheterna träffar programledaren Kristian Luuk och domaren Fredrik Lindström för att diskutera fenomenet På spåret.

Hur kommer det sig att På spåret fortfarande är så populärt?

– Vi lever i en värld som är i ständig förändring, jag tror att det är ett problem att det finns så mycket som ska vara ”fräscht”. Vår ambition är inte att vara nya och fräscha, det skapar en trygghet hos människor och i sin tur en vana av att se På spåret säsong efter säsong, svarar Fredrik Lindström.

På spåret har även lyckats locka nya, yngre tittare, vad beror det på?

– Det finns människor som lägger ner jättemycket tid på att räkna på sånt där och hur man ska göra för att nå vissa målgrupper, vi tänker inte så. Har man ett program som fungerar och som fungerat så länge så räcker det, säger Fredrik Lindström.

Kristian Luuk berättar att trots att programmet hållt sig likt genom åren krävs det mycket arbete med att kombinera den gamla känslan med ständig förnyelse. Under presskonferensen tidigare gav han exempel på detta.

”Folk brukar alltid fråga vad det är som är nytt för i år, vi brukar svara inget och att det är bra som det är, men i år är det något som är nytt, nämligen scenografin.”

”Publiken kommer känna sig bittra, förtvivlade och kränkta men efter ett par program kommer de att tycka om det”, fyller Fredrik Lindström i.”

Vad är svårast i ert arbete?

– Att skapa den rätta känslan. En viktig del är att få alla som tävlar att känna sig bekväma, det ska kännas som om de är hemma och spelar TP, förklarar Kristian Luuk.

Första programmet sänds den 22 november klockan 20.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

På spåret

Mer i ämnet