Spela klippet för att se historien bakom rollkaraktären ”Calle”, spelad av skådespelaren Charlie Gustafsson. Foto: Johan Paulin/SVT

Han är krögaren som inspirerade till karaktären ”Calle” i Vår tid är nu

Uppdaterad
Publicerad

Vår tid är nu är en av SVT:s största dramasatsningar och nära två miljoner tittare har följt programmet. Nu berättas verkligheten bakom serien och vad som gett inspiration till karaktärerna.

2016 påbörjades inspelningarna av Vår tid är nu, som beskrivs som en familjekrönika som sträcker sig över flera decennier med start 1945. I serien har tittarna fått följa familjen Löwander och personalen på familjens restaurang Djurgårdskällaren. 

Hämtade ur verkligheten 

Flera av rollkaraktärerna har hämtat inspiration av verkliga personer. I dokumentären Berättelsen bakom Vår tid är nu träffar skådespelarna personer som inspirerat serien. 

Charlie Gustafssons karaktär Calle Svensson, som börjar på Djurgårdskällaren som kökspojke men senare får jobbet som köksmästare, har hämtat drag från Sveriges första kändiskock, Tore Wretman. Han lagade mat i radio och tv, ibland med sin fru Meg Westergren vid sin sida. Precis som Calle och Nina i Vår tid är nu. 

Mannerström minns Wretman

I dokumentärserien träffar Charlie Gustafsson krögaren Leif Mannerström som kände Tore Wretman. 

– Som krögare var han för mig den absolut största, säger Leif Mannerström i programmet. 

Måndagen den 16 december sänds sista avsnittet av den tredje säsongen. Serien får nya avsnitt i form av en specialsäsong som kommer visa vad som hände sommaren 1951, mellan säsong ett och två i serien.  

Vill du veta mer om historierna bakom karaktärerna? Dokumentärserien Berättelsen bakom Vår tid är nu finns att se i två delar på SVT Play. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.