Filmbolagen tar nu krafttag mot de som streamar film olagligt. Foto: AP/TT

Var tredje svensk strömmar film olagligt

Uppdaterad
Publicerad

2,3 miljoner svenskar väljer piratsajter för att se film och tv på nätet. Nu kräver branschen krafttag från regeringen.

Var tredje svensk strömmar film och tv genom illegala piratsajter som Swefilmer och Dreamfilm. Det visar en ny studie från Mediavision, som Sveriges videodistributörers förening beställt. Nu kräver den svenska filmbranschen krafttag från regeringen för att få bukt med problemet.

– Vi vill ha ett internationellt polissamarbete om de här sakerna och att politikerna också ska vara med och skapa ett medvetande hos konsumenterna, säger Stefan Lampinen, nordisk vd på Warner Brothers Home Entertainment och ordförande i Sveriges videodistributörers förening, till Kulturnytt.

Miljonförluster

Lampinen vill se ett större ansvarstagande från statens sida, i synnerhet då det i dagsläget råder ett osäkert rättsläge för att titta på illegal streaming på nätet. Han pekar bland annat på att de uteblivna skatteintäkterna från pirattittandet kan ligga på hundratals miljoner kronor.

Undersökningen bygger på intervjuer med 4500 personer i Norden, och beräknar intäktsförlusten i branschen för piratströmningen som mer än en miljard kronor. Även organisationen Film & TV-branschen har uttryckt en stark oro för de illegala tv-sajterna.

– Det finns en felaktig uppfattning om att det inte är något fel med att använda sig av illegala alternativ. Skall vi ha en levande filmbransch i Sverige, så måste ansvariga politiker ta situationen på allvar, och det kan bara ske genom lagstiftning, skriver Lampinen på föreningens hemsida.

Svårt att åka dit

Dreamfilm, en av de större piratsajterna, släcktes ned av polis i februari, men återuppstod samma dag. En person greps i samband med att sajten togs ned, och en polisutredning pågår i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.