Våra kritiker

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas kritiker recenserar varje vecka film, musik, litteratur, konst, teater och opera i våra sändningar. På webben kan du se alla deras tidigare recensioner! Nedan följer en lista och lite kortfakta över våra kritiker.

Camilla Lundberg arbetar på SVT Kultur som projektledare och recensent. Hon blev för några år sedan Augustnominerad för sin bok ”Musikens myter” och har gjort hundratals radioprogram i alla SR-kanaler.

Per Sinding-Larsen är programledare för Popcirkus och musikkritiker på Kulturnyheterna. Han gör också svt:s musiksajt svt.se/psl.

Besök Popcirkus sajt!

Ta en titt på PSL!

Anna Hedelius stämmer kanske in på beskrivningen skådespelarwannabe som blev kritiker. Hon har spelat och sjungit på en och annan scen, men sitter sedan tio år oftast i salongen. Recenserar teater i Kulturnyheterna sedan 2005 och frilansskriver i övrigt om litteratur, musik och film.

Fredrik Sahlin läste filmvetenskap på Stockholms universitet 1986-87. 1991 började han som filmkritiker på tidningen Nöjesguiden. 1999 blev Fredrik draftad till SVT:s Filmkrönikan och sedan dess har han varit idogt frilansverksam för SVT, inte minst i Kulturnyheterna. Fredrik har dessutom ett månatligt filmuppslag i Tidningen Vi och har programlett SVT:s intervjuserie Närbild, där landets största skådespelare passerar revy.

Eva Beckman började recensera litteratur och teater 1989 i radions Kulturnytt, och har varit litteraturkritiker i Kulturnyheterna sedan starten 2001. Eva är även projektledare och producent för litteraturmagasinet Babel i SVT och arbetar dessutom som programledare i Beckman, Ohlson & Can.

Besök Babels sajt!

Dennis Dahlqvist är konst-, design- och arkitekturkritiker på Expressen sedan 1991. Dennis har medverkat som konst- och designkritiker i både SVT och SR, bland annat i program som P1:s Mode och SVT:s Kulturnyheterna. Dennis är lektor i designhistoria och teori på Beckmans designhögskola i Stockholm.

Ingela Lind är skribent och kulturdebattör och sedan början av 80-talet huvudsakligen konstkritiker på Dagens Nyheter. Hennes intressen är breda. Ideologi, sociala sammanhang och politik är lika viktiga som verkets utförande. Och Ingela struntar fortfarande i genregränser. Tillsammans med Dennis Dahlqvist recenserar hon konst i Kulturnyheterna.

Kulturnyheterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.