Filmen om Tove Jansson inleder Göteborgs filmfestival.

Här är vårens svenska filmpremiärer: ”Finns något för alla”

Uppdaterad
Publicerad

Ingen vet när biograferna kan återgå till normal verksamhet. När Svenska filminstitutet (SFI) presenterar filmvåren är läget fortsatt osäkert.

– Alla kämpar för att filmens hela ekosystem ska överleva. Vi vet ju faktiskt inte vad som kommer hända med vårens alla premiärer, säger vd Anna Serner.

Trots det osäkra läget är listan över planerade premiärer diger, med allt från familjefilm till politisk dokumentär. En av de mest uppmärksammade är filmen Tove, som är en samproduktion mellan Finland och Sverige. Den har premiär på Göteborgs filmfestival och inleder också själva festivalen. Filmen skildrar Tove Janssons tidiga år och är Finlands Oscarsbidrag.

– Jag blev först livrädd när jag fick frågan om att regissera! Går det ens att göra en film om en nationell ikon som alla har en personlig relation till? Men jag är glad att jag tackade ja för att det blev en otroligt viktig och kär film för mig, säger regissören Zaida Bergroth via videolänk.

Filmvisning i kyrkan

Tove Jansson är inte den enda konstnären som skildras. Arkitekten Carl Nyréns barnbarn Sven Blume upptäcker och skildrar sin morfars gärning genom intervjuer och minnen i dokumentärfilmen Det krokiga och det raka.

– Filmen kommer bland annat att visas i olika hus som han ritat, till exempel i Vällingby kyrka där den visas under Tempo dokumentärfestival, säger Sven Blume.

Politisk dokumentär och familjefilm

Bland premiärerna märks också politiska dokumentärer som Arica, som handlar om hur det svenska gruvföretaget Boliden i mitten av 80-talet skickade 20 000 ton giftigt avfall till den chilenska staden Arica.

Bland familjefilmerna märks Linda Hambäcks Apstjärnan om Jonna som bor på barnhem, och Sune – uppdrag midsommar i regi av Erland beskow.

Samtidigt som vårens premiärer presenteras är läget fortsatt oklart för biograferna. Än så länge är alla Filmstadens biografer stängda på obestämd tid. Kedjan Svenska bio håller med några undantag öppet men följer restriktionerna om max åtta i publiken. Folkets Bio och Folkets hus och parker har öppet på ett fåtal av sina respektive biografer.

Alla vårens planerade premiärer kan du läsa om nedan.

Filmpremiärer våren 2021

Tove

Regi: Zaida Bergoth

Premiär: 2021-02-12

Filmen skildrar Tove Janssons tidiga år som konstnär och hur hon utvecklade Mumin-världen.

Det krokiga och det raka

Regi: Sven Blume

Premiär: 2021-03-08

I sitt försök att lära känna sin morfar arkitekten hittar Sven Blume vhs-band med intervjuer. Historierna, filmerna, ritningarna och minnena bildar ett personligt lapptäcke av Carl Nyréns liv och verk.

En runda till

Regi: Thomas Vinterberg

Premiär: Våren 2021

Martin är gymnasielärare. Han känner sig gammal och trött och hans äktenskap har gått i stå. Uppmuntrad av en alkohol-positiv teori inleder han och hans tre vänner ett experiment att ständigt vara alkoholpåverkade.

Flee

Regi: Jonas Poher Rasmussen

Premiär: 2021-03-26

Amin tar oss tillbaka till 1990 när han som pojke flydde från Afghanistan till Danmark. Flee är en animerad dokumentär som väver samman minnen från ett traumatiskt förflutet till en känslig historia om att hitta sig själv och våga dela sin upptäckt med någon annan.

Apstjärnan

Regi: Linda Hambäck

Premiär: Våren 2021

Jonna har bott på barnhemmet Renfanan i hela sitt liv. Hon har alltid drömt om en mamma. En dag svänger en gorilla in med sin skruttiga bil och adopterar henne.

Arica

Regi: Lars Edman, William Johansson Kalén

Premiär: 2021-03-12

I mitten av 80-talet skickade det svenska gruvföretaget Boliden 20 000 ton giftigt avfall till den chilenska staden Arica. Ett undersökande dokumentärt rättegångsdrama om hur medborgarna i den lilla staden Arica i Chile tar ett av världens största gruvbolag till rätten.

Sweat

Regi: Magnus von Horn

Premiär: 2021-03-21

Sylwia Zając är en känd polsk influencer inom fitnessvärlden. Men en dag gör hon ett inlägg som visar upp en spricka i den perfekta fasaden och erkänner att den virala framgången har ett pris.

Om skogen

Regi: Peter Magnusson

Premiär: 2021-02-05

Vi har aldrig haft så lite biologisk mångfald som nu. Ändå hugger stora miljöcertifierade skogsbolag ned de sista naturskogarna, även statliga Sveaskog. Filmen Om skogen handlar om kampen för våra sista oskyddade naturskogar.

Sune – uppdrag midsommar

Regi: Erland Beskow

Premiär: 2021-06-11

Familjen Andersson och familjen Blixt ska åka till Karins faster Hulda och fira midsommar. Men precis innan de åker gör Sophie slut med Sune! Han bestämmer sig för att vinna tillbaka Sophie.

Rättfärdighetens ryttare

Regi: Anders Thomas Jensen

Premiärdatum: Ej fastställt

Yrkesmilitären Markus måste åka hem till sin tonårsdotter Mathilde när hans fru tragiskt omkommer i en tågolycka. Allt verkar ha varit en olycklig tillfällighet – tills matematiknörden Otto dyker upp. Otto var passagerare på det tåget och är helt övertygad om att olyckan var planerad.

The Swedish Way

Regi: Maj Wechselmann

Premiär: 2021-01-22

En undersökande dokumentär om den svenska corona-pandemin. Filmen jämför två historiska förlopp: pesten 1710 och Covid-19 2020.

Earth: Muted

Regi: Mikael Kristersson, Åsa Ekman, Oscar Hedin

Premiär: 2021-03-08

Utbredd användning av bekämpningsmedel har lett till en dramatisk nedgång i bin och andra pollinatörer i Hanyuan, Kina. Tre jordbruksfamiljer i kämpar för att ge sina barn ett gott liv mitt i den ekologiska krisen.

Snälla Kriminella

Regi: Sara Young

Premiärdatum: Ej fastställt

Det nydumpade cykelbudet Sasan och den misslyckade rapparen MC Baboo bestämmer sig för att bli kriminella för att lösa sina vardagsproblem.

The Man Who Sold His Skin

Regi: Kaouther Ben Hania

Premiär: 2021-02-26

Sam Ali har flytt från kriget i Syrien till Libanon, men ser ingen framtid där. Plötsligt får han ett oväntat erbjudande. En av världens stora samtida konstnärer vill ställa ut honom som ett levande konstverk – med passet intatuerat på ryggen.

Bröllop, begravning och dop – filmen

Regi: Colin Nutley

Premiär: Våren 2021

Skådespelarensemblen från Colin Nutleys tv-serie tar steget ut på biograferna i långfilmen Bröllop, begravning och dop – filmen.

Pleasure

Regi: Ninja Thyberg

Premiär: 2021-03-28

Bella, en ung och ambitiös 20-åring, åker från Sverige till Los Angeles för att bli nästa stora porrstjärna.

Vitt skräp

Regi: Tobias Leo Nordquist

Premiär: 2021-05-14

I sitt sökande efter försoning med det förflutna hamnar den kringlfackande Sami (spelad av Ola Rapace) en småstad där han träffar på Kim (spelad av Ida Engvoll). Tillsammans blir de indragna i en knarkhärva med farliga konsekvenser som följd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.