Samba och satir när världens största karneval drar igång

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen drar världens största karneval igång, den i Rio de Janeiro. En miljon besökare väntas dansa samba och festa under en vecka i den brasilianska kuststaden. Men karnevalen är även en plattform för politiska protester.

Karnevalen i Rio innebär en vecka av färgsprakande parader och dans som landets många sambaskolor tränat hårt inför. Men veckan är inte bara en scen för dansnummer utan också för att uttrycka politiska protester. Mangueira är en av flera sambaskolor som använt festivalen som en plattform för att uttrycka sitt missnöje mot president Bolsonaros första år i tjänst.

Skolans huvudnummer berättar om Jesus med ett ”svart ansikte, inhemskt blod och med en kvinnans kropp” och varnar för att ”ingen Messias har en pistol i handen”. Sambaskolan syftar på Bolsonaros stöd för religion och liberala vapenlagar samt att hans andranamn är Messias. Det kan tolkas som en protest mot Bolsonaros nedsättande uttalanden om kvinnor, svarta, HBTQ-personer och ursprungsbefolkningen.

Tusentals turister förväntas besöka festivalen, vilket ökar risken för spridning av coronaviruset. Det har fått Rio de Janerios hälsomyndighet att vidta åtgärder, bland annat att utbilda sjukvårdare i staden. Ingen har ännu bekräftats smittad i Sydamerika.

Går tillbaka till 1700-talet

Karnevalen i Rio har rötter tillbaka till 1700-talet då portugiserna förde med sig traditionen till landet. Högtiden var ett sätt att fira innan fastan började. En av de regler katoliker måste följa under fastan är att undvika kött. Ordet karneval härrör från medeltidslatin och betyder ursprungligen ”ta bort kött”.

Dagens festival liknar på många sätt den ursprungliga. Det är en tid av festligheter då människor bortser från sociala konventioner. Festivalen brukar ofta kallas ”folia”, vilket kan översättas till ”stökig” eller ”dårskap”. Folia är ursprungligen en vild portugisisk folkdans.

I dag finns karnevaler i de flesta brasilianska städer. Officiellt sträcker de sig över sex dagar, från fredagen fram till askonsdagen.

Se bilder från karnevalen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.