Foto: TT

Världens största skivbolag ingår klimatpakt – ska halvera utsläpp till 2030

Uppdaterad
Publicerad

Universal, Warner och Sony Music lovar att minska musikindustrins utsläpp genom överenskommelsen Music climate pact.

Några av världens största skivbolag har gått ihop i en gemensam klimatpakt för att minska musikindustrins koldioxidutsläpp. Sony Music, Universal Music Group och Warner Music Group är de stora skivbolagen som skrivit under avtalet, tillsammans med en rad independentbolag. Företagen förbinder sig att kapa sina utsläpp med 50% till 2030, och har satt upp ett mål om nollutsläpp till 2050.

De stora utsläppen från musikindustrin kommer i dag bland annat från turnéer och strömningstjänsternas elförbrukning.

Bland punkterna i överenskommelsen så står det att man med hjälp av vetenskapen ska ta fram verktyg för att mäta musikindustrins koldioxidutsläpp och jobba tillsammans med strömningsplattformar för att minska klimatavtrycket. Man ska också stötta artister som vill lyfta klimatfrågan och vara öppen med musikindustrins klimatpåverkan i relation till konsumenterna.

Coldplay ska använda återvunnen scen

Från artisthåll har det tagits olika klimatinitiativ den senaste tiden. Det brittiska bandet Coldplay gick i höstas ut med att de ska försöka halvera CO2-utsläppen för sin kommande världsturné. Ett speciellt golv ska ta tillvara på den rörelseenergi som besökarna skapar i konsertarenan, energi som ska användas på plats under framträdandet. Scenbygget ska bestå av återvunna material . Turnéplanen läggs för att minska antalet flygresor och bandet planerar att plantera minst ett träd per såld konsertbiljett i klimatkompensation. Fans som reser till spelningarna på ett koldioxidsnålt sätt och registrerar det i en app kommer också att få rabatt.

Kulturnyheterna har sökt de svenska grenarna av Sony, Universal och Warner för att höra hur de kommer att jobba med Music climate pact.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.