Popstjärnan Billie Eilish uppträder på Global Citizen live. Foto: Peter Foley/TT

Billie Eilish: ”Biden måste hålla klimatlöftet”

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen hölls en global konsert för att öka medvetenheten om klimathotet. Det dygnslånga evenemanget Global citizen live samlade över 70 artister på sju kontinenter. BTS, Coldplay Fugees, Metallica och Billie Eilish var några av artisterna som uppträdde .

Evenemanget strömmades bland annat på FNs youtubekanal och inleddes på lördagen med ett förinspelat framträdande av k-popgiganterna BTS i Seoul i Sydkorea, innan det var dags för Elton John att kliva på scenen i Paris. Billie Eilish var en en av artisterna som medverkade på scen i Central Park i New York och hon skickade med en uppmaning till USA:s president Joe Biden.

  – Nästa vecka ska USA:s kongress rösta om att införa de starkaste klimatlagarna i USAs historia! Det skulle skicka ett kraftfullt budskap till ledare och lagstiftare i hela världen och bana väg för USA i riktning mot att minska utsläppen i landet. Här måste president Biden leverera, sade Billie Eilish.

15 år sen sist

Under klimatkonserten återförenades också hiphopgruppenThe Fugees för första gången på 15 år. I en video, som spelats in i New York i onsdags, framför Lauryn Hill, Wyclef Jean och Pras Michel trions megahit från 1996 – ”Ready or not”. Återföreningen sker efter att bandet nyligen meddelade att de ger sig ut på en internationell turné för att fira 25-årsjubileet av albumet ”The score”.

Metallica, Paul Simon, Doja Cat, Andrea Bocelli och Black Eyed Peas är några av de andra band och artister som uppträdde på evenmanget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.