Ett gäng kallbadsentusiaster firar världspoesidagen med att läsa dikter i en isvak Foto: SVT

Världspoesidagen hyllas med isvakspoesi

Publicerad

Ett gäng kallbadsentusiaster firar världspoesidagen med att läsa dikter i en isvak – eller, i det här fallet, snarare vid ett isflak.

– Det är ett ganska nytt koncept, men vi är tre stycken som tävlat i Skellefteå där man börjat med isvakspoesi, berättar isvakspoeten Karin Kebbe Helin

Vid Årstaviken i Stockholm anordnas under torsdagskvällen isvakspoesi, där vana isvakspoeter läser dikter, och för den som gillar ett kallt bad finns det tid för ett dopp efteråt.

– Först kommer vi vana isvakpoeter framföra dikter, vi vill vara säkra på att det inte händer något. Men efter får den som vill bada! Om man är ny kallbadare är det viktigt att komma ihåg att andas lugnt, säger Karin Kebbe Helin

Firar världspoesidagen

Under världscupen i vintersim i Skellefteå har det tidigare arrangerats tävlingar i isvakspoesi, där man som poet framför en dikt i en isvak. Det är inte bara dikten som bedöms utan även en utmärkande huvudbonad samt hela framförandet.

Tävlingen är en inspiration till kvällens kalla bad. Men det är ingen tävling utan en hyllning dagen till ära. Sarah Wikström är en av isvakspoeterna Kulturnyheterna träffade vid Årstaviken.

– Det är så här vi firar världspoesidagen, det här gänget som njuter av kalla bad, säger hon.

Varmt te och kallt bad

Tyvärr blir det inte mycket isvak att bada i. Men vid strandkanten finns fortfarande ett isflak som Karin Kebbe Helin, Sarah Wikström och Nina Vettergren tillsammans puttar ut närmare stegen vid bryggan.

– Ikväll kommer vi att ha tända ljus på isflaket och efter isvakspoesin kommer vi ha lite knytkalas. Varmt te efter ett kallt bad är att rekommendera, säger Karin Kebbe Helin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.