• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Festival de Cannes/Netflix

Världspremiär av Netflix-film fick avbrytas – publiken buade

Uppdaterad
Publicerad

Världspremiären för storfilmen Okja med Tilda Swinton och Jake Gyllenhaal i huvudrollerna gick inte som planerat – efter fem minuter avbröts filmen av ett felaktigt format och en buade publik.

Det var under fredagen som det var dags för världspremiären av Okja, men redan efter fem minuter fick visningen avbrytas eftersom publiken häcklade filmen uppger Reuters.

Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin, som var på visningen, berättar att anledningen till de upprörda känslorna var att filmen först började visas i fel format.

Filmfestivalen i Cannes 2017

– Det saknades en fjärdedel av bilden. Det lät mycket och blev massa tjafs mellan dem som inte fattade att buandet var på grund av formatet. Filmen fick mycket applåder efteråt.

Kort därefter försökte man igen och filmen kunde visas.

Läs mer: Kaos utbröt i salongen i Cannes

Väcker uppståndelse i Cannes

Det är första gången Netflix är med och tävlar i Cannes men redan innan festivalens start har streamingtjänsten väckt uppmärksamhet eftersom Netflix filmer inte går upp på bio. Från och med nästa år har Cannes därför ändrat tävlingsreglerna och alla filmer i tävlingssektionen måste visas på franska biografer.

Läs mer: Netflix tävlar i Cannes – nu ändrar festivalen reglerna

– För mig vore det helt paradoxalt om Guldpalmen och andra festivalpriser går till filmer som inte kan ses på bio, sa juryns ordförande Pedro Almodóvar under presskonferensen i samband med invigningen av festivalen.

Netflix vd Reed Hastings har även han kommenterat konflikten:

– Etablissemanget förenar sig mot oss, skriver Reed på sin Facebooksida.

Läs mer: Netflix-filmer i tävlan – het fråga för juryn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2017

Mer i ämnet