Världstjärnor som gripits i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

ASAP Rocky sällar sig till ett digert sällskap som hamnat i häktet i Sverige. Bill Murray körde golfbil i centrala Stockholm och Jimi Hendrix slog sönder ett hotellrum. SVT listar åtta kändisar som råkat ut för lagens långa arm.

Hiphopartisten ASAP Rocky häktades i samband med ett bråk i Stockholm den 30 juni, en händelse som spridit sig världen över. Amerikanska TMZ rapporterade om att han behandlades illa i häktet, något som ASAP Rocky förnekade via sin advokat. Men han är inte den enda celebra personen som hamnat i trubbel när de besökt Sverige.

Greps efter festival i Arvika

Pete Doherty, sångare i den numera splittrade rockgruppen Babyshambles, spelade 2010 på Arvikafestivalen. Efter att spelningen var klar vägrade han gå av scenen. Till publiken berättade Doherty att polisen ville gripa honom och om någon kunde hjälpa honom från platsen. Till sist lämnade han scenen och lät sig föras därifrån av polisen.

Påföljden? Sångaren fick 30 000 i böter.

Hittades i blodpöl

1968 checkade en av världens mest berömda gitarrister genom tiderna, Jimi Hendrix, in på hotell Opal i centrala Göteborg. Efter en natt ute på stan kom han tillbaka till hotellet med sitt entourage, och fortsatte festandet. Efter klockan fyra på morgonen hittade hotellpersonalen Hendrix avsimmad i en blodpöl i det totalförstörda hotellrummet. Efter incidenten fick han reseförbud och tvingades under en period på två veckor uppsöka en polisstation dagligen innan han kunde lämna Sverige.

Marijuana i turistbuss

2013 befann sig popstjärnan Justin Bieber i Stockholm för att genomföra en spelning i Globen. Under tiden som konserten pågick genomförde polisen en husrannsakan på hans turnébuss och fann en mindre mängd marijuana. Polisen riktade inga misstankar mot Justin Bieber.

”Var bara en tur i skymningen”

Golfintresserade Bill Murray, känd för filmer som Groundhog Day, Ghostbusters och Lost in Translation, var i Sverige 2007 efter att ha blivit inbjuden av sin vän Jesper Parnevik till golftävlingen Scandinavian Masters. Efter att ha besökt turneringens avslutningsfest på Café Opera tog skådespelaren en sväng kring Stureplan med en golfbil runt klockan tre på morgonen. Han blev stoppad av polis och fick åka till polisstationen och lämna ett blodprov.

Skådespelaren pratade om händelsen i Late Show with David Letterman.

– Innan jag säger något illa om Sverige, Stockholm är en fantastiskt vacker stad. De som var på festen med mig sa att de blir av med körkortet om de skulle köra golfbilen tillbaka till där vi hämtat den. Då sa jag att jag inte kommer bli av med körkortet. Men det var bara en liten åktur i skymningen, ingen stor grej alls.

Skröt om knarkkondom

Jackass var ett amerikanskt program som sändes på MTV. Programmets deltagare tävlade bland annat i att äta så mycket äckliga saker som möjligt, skjuta sig ut ur kanoner och använda sig själv som bete med en fiskkrok genom kinden, för att sedan simma bland hajar. En av deltagarna, Steve-O, åkte på en världsturné 2003. I Stockholm blev han gripen, efter att ha flugit in från Oslo, då han skrivit på sin hemsida att han hade en kondom fylld med kokain i magen. På hans hotellrum hittades även ecstasytabletter och hasch.

Bet vakt i benet

Legendariska rockbandet Guns 'N' Roses spelade på Globen i Stockholm 2006 och efter spelningen begav sig gruppen ut för att festa på Cafe Opera. Bandet hamnade senare på Berns hotell i centrala Stockholm där sångaren Axl Rose började att bråka med en kvinna, därefter attackerade han och bet en ordningsvakt i benet.

Sångaren dömdes efter händelsen till böter för våld mot tjänsteman och skadegörelse.

”Kommer aldrig tillbaka till Sverige”

Den välkände hiphoparen Snoop Dogg stoppades på väg till Stockholm av Uppsalapolisen i en fordonskontroll. Han fick senare följa med till polisstationen för att lämna ett urinprov. Han släpptes efter midnatt, men misstänktes för ringa narkotikabrott. På Instagram kommenterade artisten direkt vad som hände, bland annat filmade han sig själv sittandes i polisbilen på väg till stationen.

– Allt jag gjorde var att komma till ert land för att hålla en konsert, och nu måste jag till polisstationen, för ingenting? Till alla mina svenska fans. Jag är ledsen, men ni kan tacka er polis för att ni aldrig kommer att se mig i ert land igen.

Bråkade på nattklubb

Efter en spelning i Stockholm greps rapparen G-Eazy på nattklubben Solidaritet i Stockholm. Detta efter han bråkat med en ordningsvakt. Påfölljden blev villkorlig dom och böter, efter händelsen bad han om ursäkt på sitt Instagramkonto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.