Professorn och designhistorikern Sara Kristofferson. Foto: Konstfack/Ikea museum

Professorn: ”Det är många saker Ikea inte berättar”

Uppdaterad
Publicerad

Det allra första Ikea-varuhuset slog upp portarna i Älmhult 1958. Idag, nästan 60 år senare och med över 300 varuhus över hela världen, öppnar nu ett Ikeamuseum i samma lokaler. Företaget vill berätta historien om sig självt, men för att kalla något ett museum krävs mer. Det menar designprofessorn Sara Kristofferson som har forskat och skrivit en bok om Ikea.

Mannen som har öppnat 328 varuhus i 43 länder beskriver ofta sig själv som dum, men begåvad med bondförnuft. Det är en del av mytbildningen om Ingvar Kamprad och hans företag som nu öppnar ett eget museum i det som en gång var världens första Ikea-varuhus i Älmhult.

– Han är en av världens rikaste män som har startat ett av världens största företag. Han är naturligtvis inte dum i huvudet, men den här folkliga profilen, och att han är så ödmjuk, är sympatiskt och jag tror att folk gillar det, säger professorn och designhistorikern Sara Kristofferson.

”Som ett altare”

På den nya utställningen i Älmhult finns en återuppbyggd version av Ingvar Kamprads eget kontor från Schweiz. På handskrivna lappar kan besökarna se hur företagsmogulen på ett vardagligt vis försökt att bringa ordning i livet: ”Flyg till Köpenhamn. Obs! Kolla passet”.

– Det blir som ett altare. Kamprad har en viktig roll som en sorts Ikeas Ronald Mcdonald, så som han framställs är tanken om vad Ikea ska vara eller vill vara, säger Sara Kristofferson.

”De får en status”

Företaget hoppas på att utställningen ska bli ett turistmål med 200.000 besökare om året. Men är det ett museum eller marknadsföring?

– Numera är det många som använder sig av ordet museum – Abba-museet och Fotografiska museet – men inget av dem är ett riktigt museum. De har inga samlingar, de bedriver ingen forskning och de är i hög grad vinstdrivande. Men de får en status av att de använder sig av ordet museum, säger Sara Kristofferson och tillägger:

– Det kommer komma dit många skolklasser och kanske tror att de är på ett museum och att de får en riktig historieskrivning. Men det finns många saker Ikea inte berättar, till exempel att man tillverkar i mönler i låglöneländer, om deras aggressiva skatteplanering eller Kamprads kopplingar till Nysvenska rörelsen.

Ikeamuseet öppnar i Älmhult på torsdag, den 30 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.