Andy Warhols 'Skull' från 1976 Foto: Jens Meyer/TT/AP

Vatikanen hyllar Andy Warhol i kommande utställning

Publicerad

Vatikanmuseerna kommer under nästa år ingå ett samarbete med Andy Warhol museet i Pittsburgh, USA. Bland annat kommer målningar ur Warhols serie Den sista måltiden, inspirerad av den klassiska Leonardo da Vinci-fresken, ställas ut i Rom.

Konstnären Andy Warhol var troende katolik av den byzantiska grenen och gick under sin livstid regelbundet i mässan. Och religiositeten har nu fått Vatikanen att vilja utforska konstnärskapets koppling till hans tro.  

– Vi är väldigt intresserade av att utforska konstnärens andliga sida, säger Barbara Jatta, direktör för vatikanmuseerna till The Arts News Paper.

I utställningen kommer som sättas upp på både Vatikanmuseerna i Rom och Andy Warhol-museet i Pittsburgh kommer utöver målningar från den välkända måltiden-serien även Warhols silktryck av skallar så väl som arkivmaterial och filmer ställas ut.

– Det är väldigt, väldigt viktigt för oss att ha en dialog med den samtida konsten. Vi lever i en värld av bilder och kyrkan måste vara en del av denna konversation, säger Barbara Jatta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Senaste avsnittet i SVT Play