Byst av Astrid Lindgren i hennes lägenhet, där förra årets Almapris tillkännagavs. Arkivbild. Foto: Elin Swedenmark/TT

Årets Almapristagare ska tillkännages – nominerade från 68 länder

Uppdaterad
Publicerad

Det är dags för årets Almapris – världens största litteraturpris för barn och unga. I år är 262 kandidater nominerade från sammanlagt 68 länder.

Blir det Roald Dahls hovillustratör Quentin Blake, en svensk författare som Ilon Wikland eller kanske en läsfrämjande organisation? På årets lista över nominerade till Almapriset finns 262 kandidater varav 69 är helt nya på listan. De är författare, illustratörer, berättare och läsfrämjare som har föreslagits av olika internationella nomineringsorganisationer.

Kandidaterna kommer från hela världen, och i år återfinns också nominerade från länder som Afghanistan, Albanien, Dominikanska republiken, Mongoliet, Nigeria och Zimbabwe. Men det är Storbritannien som har flest namn på listan, 20 stycken. Näst flest har Sverige med 14 kandidater, däribland Pija Lindenbaum, Jakob Wegelius och Monika Zak.

Förra året gick priset till den sydkoreanska illustratören Baek Heena, som alltså fick fem miljoner kronor i prissumma. Heena gavs ut på Trasten i Sverige, ett av få förlag som har specialiserat sig på översatt barnlitteratur.

Pristagaren tillkännages i dag tisdag 30 mars kl 13:00.

Fakta: Almapristagare

De tio senaste årens Almapristagare:

2020, Baek Heena, Sydkorea

2019 Bart Moeyaert, Belgien

2018 Jacqueline Woodson, USA

2017 Wolf Erlbruch, Tyskland

2016 Meg Rosoff, USA, bosatt i Storbritannien

2015 Läsorganisationen Praesa, Sydafrika

2014 Barbro Lindgren, Sverige

2013 Isol, Argentina

2012 Guus Kuijer, Nederländerna

2011 Shaun Tan, Australien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.