Vem får Nobelpriset i litteratur?

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 13:00 under torsdagen tillkännages årets Nobelpristagare i litteratur. Vem blir pristagaren i år? SVT:s litteraturexperter tippar vem som förmodligen tilldelas priset under torsdagseftermiddagen – och vem som borde få det.

Ulrika Milles, litteraturkritiker:

Vem får priset?

I år går priset till någon som inte skapar skandal där akademin njuter i mjugg av att reta offentligheten, som förra året fick delar av den externa kommittén att försvara Peter Handkes politiska omdöme (mikroskopiskt) när priset gått till hans litteratur (större). Mest kanske bara för att akademin behöver vila, och skona de nya ledamöterna?

Det blir nog en utomeuropeisk kvinnlig författare som Anne Carson, stram originell essäist,  Louise Glück, sylvass amerikansk poet, eller kanske Jamiaca Kincaid, amerikanska med karibiska rötter och ett författarskap av subtilt raseri om kolonialismens våld. De borde alla få det, fast inte delat!  

Vem borde få priset?

På min personliga lista står sedan länge Nina Bouraoui och Marie N'Diaye, två briljanta franska författare födda 1967.

Ingrid Elam, litteraturkritiker

Vem får priset?

Med tanke på vilka som fått de senaste åren är det helt omöjligt att tippa. Handke fanns inte ens med på tippningslistorna. Det man kan tippa är någon rent allmänt som ingen har tänkt på de senaste åren. Det talas om att det måste vara en kvinna denna gång, aktuell, och inte från Norden. De kan göra precis tvärtom för att provocera. Solstad har inte varit aktuell på länge, men är en bra nordisk författare som är värd det.

Vem borde få priset?

Jag tycker att Anne Carson borde få det. Hon är en fantastisk röst för hon förnyar litteraturen. Hon sammanför den moderna litteraturen med de klassiska myterna. Jag tycker att hon är helt makalös.

Jessica Gedin, programledare för Babel

Vem får priset?

Jag har ingen aning om vem som får Nobelpriset i litteratur i år. Efter skandalerna och Akademiens sammanbrott har jag också lite grann tappat lusten att gissa om jag ska vara helt ärlig. Jag tycker dock att vissa förväntningar känns roligare än andra, som Jamaica Kincaid till exempel, eller Anne Carson.

Vem borde få priset?

Om jag själv fick bestämma skulle jag vilja att Art Spiegelman fick det. Spiegelman är serieskaparen som gjort bland annat den Pulitzerpris-vinnande Maus och den fina In the Shadow of No Towers. Han är en ljuvlig berättare, både i bild och text, och det är dags att uppmärksamma serieskaparna, tycker jag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset i litteratur 2020

Mer i ämnet