Vem får Nordiska rådets litteraturpris?

Publicerad
Vid halv ett på tisdagen presenteras vinnaren av Nordiska rådets litteraturpris, den finaste utmärkelsen som en nordisk författare kan få.

Totalt 13 olika författare har nominerats till årets pris som är på 350.000 danska kronor, vilket ungefär motsvarar 437.000 svenska kronor.

Beate Grimsrud, som kommer från Norge men bor i Sverige, har nominerats av både den norska och den svenska nomineringsgruppen. Grimsrud är nominerad för romanen ”En dåre fri”.

Nominerade från Grönland och Åland
Bland de nominerade finns författare från de fem nordiska länderna och från självstyrande områden som Grönland, Färöarna och Åland.

På plats vid tillkännagivandet, som du kan följa live här, finns flera av de nominerade författarna såväl som många av tidigare års vinnare. I och med årets prisutdelning firar också Nordiska rådet att man delat ut priset i 50 år.

Sverige nominerar, förutom Grimsrud, också Anna Hallberg med diktsamlingen ”Colosseum, Kolosseum”.

Anders Silvergren Blåder

Nominerade författare

Visa

Sonja Nordenswan
Anna Hallberg
Beate Grimsrud (Norge)
Carl Frode Tiller
Erik Wahlström
Gyrðir Elíasson
Harald Voetmann
Ísak Harðarson
Josefine Klougart
Kristina Carlson
Tóroddur Poulsen
Beate Grimsrud (Sverige)

Kerttu Vuolab
Kristian Olsen aaju

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer