Vem får Nordiska rådets litteraturpris?

Uppdaterad
Publicerad

Vid halv ett på tisdagen presenteras vinnaren av Nordiska rådets litteraturpris, den finaste utmärkelsen som en nordisk författare kan få.

Totalt 13 olika författare har nominerats till årets pris som är på 350.000 danska kronor, vilket ungefär motsvarar 437.000 svenska kronor.

Beate Grimsrud, som kommer från Norge men bor i Sverige, har nominerats av både den norska och den svenska nomineringsgruppen. Grimsrud är nominerad för romanen ”En dåre fri”.

Nominerade från Grönland och Åland

Bland de nominerade finns författare från de fem nordiska länderna och från självstyrande områden som Grönland, Färöarna och Åland.

På plats vid tillkännagivandet, som du kan följa live här, finns flera av de nominerade författarna såväl som många av tidigare års vinnare. I och med årets prisutdelning firar också Nordiska rådet att man delat ut priset i 50 år.

Sverige nominerar, förutom Grimsrud, också Anna Hallberg med diktsamlingen ”Colosseum, Kolosseum”.

Anders Silvergren Blåder

Nominerade författare

Sonja Nordenswan

Anna Hallberg

Beate Grimsrud (Norge)

Carl Frode Tiller

Erik Wahlström

Gyrðir Elíasson

Harald Voetmann

Ísak Harðarson

Josefine Klougart

Kristina Carlson

Tóroddur Poulsen

Beate Grimsrud (Sverige)

Kerttu Vuolab

Kristian Olsen aaju

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.