Scenarbetare höjer rösten: Borde få del av krispaketet till kulturen

Uppdaterad
Publicerad

Kultursektorn har fått ett riktat stöd på 500 miljoner, men vem räknas egentligen som kulturskapare och ska få ta del av stödet? I stort sett hela kultursektorn vittnar om ekonomisk kris, och nu höjer även de som arbetar bakom scenen rösten.

– Man pratar ofta om artister, musiker och skådespelare, de man ser. Men vi har ju också alla dem som jobbar bakom scenen, säger Christina Svärdström, frilansande ljudtekniker.

– Jag blir livrädd när man pratar om kulturskapare, vad är definitionen av det? Man pratar ofta om artister, musiker och skådespelare, de man ser. Men vi har ju också alla dem som jobbar bakom scenen, säger Christina Svärdström, frilansande ljudtekniker och turnéledare.

Christina Svärdström är en av alla de som jobbar inom kultursektorn, en bransch som drabbats hårt av coronaviruset. Christina Svärdström skulle ut på turné i England, men nu har hon inga gig förrän i augusti. 

Coronaviruset och kulturen

Fulla lagerhyllor

Krispaketen har duggat tätt för företag och småföretagare. Kultursektorn har fått ett riktat stöd på 500 miljoner. Nu väntar många kulturarbetare på besked om vem som får ta del av stödet och hur det ska fördelas. I stort sett hela kultursektorn vittnar om ekonomisk kris, även de som arbetar bakom och vid sidan av scenen.

Henrik Rydell hyr ut utrustning till kulturevenemang och events och delar lokal med Tobias Hallgren som arbetar med ljusdesign. De har sett de flesta jobben försvinna på kort tid. Lagret i Årsta i Stockholm är fullt av scenteknik som istället för att vara ute i produktioner nu står på hyllorna och kostar pengar. 

– Vi klarar oss i två månader till. Sedan är det slut, säger Tobias Hallgren till Kulturnyheterna.

Han och Henrik Rydell är i grunden positiva till de krispaket som presenterats för företagare, men de är långt ifrån tillräckliga och innebär en byråkrati som många små företag inte klarar av, menar de.

Vem jobbar med kultur i kultursektorn?

Vad det gäller det riktade stödet till kulturen är de tveksamma till om de kommer kunna ta del av det. För vem jobbar egentligen med kultur i kultursektorn? 

– Jag tänker att jag jobbar med kultur, absolut. Men jag tror inte att stödet är riktat till den verksamhet vi håller på med. Det hade varit fint att få med kringtjänsterna som ser till att kulturen blir av, säger Tobias Hallgren.  

- Vi är en stor del av att kulturbranschen med vår tekniska kunskap och utrustning, säger Henrik Rydell.

Tror du att ni får ta del av kulturstödet?

– Nej, det tror jag inte.  

Tycker du att ni borde få det?

- Absolut, vi sitter i samma båt som de som kallar sig kulturarbetare gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet