Lotta Lundgren och Kakan Hermansson Foto: SVT

”Vi” blir ”jag” i Erik Haags och Lotta Lundgrens nya tv-serie

Publicerad

L.E.K.O skulle förändra världen, men råkade vinna Melodifestivalen och blev en kommersiell exportsuccé. I den nya tv-serien Bandet och jag skildrar bandmedlemmarna Lotta Lundgren, Erik Haag, Kakan Hermansson och Olof Wretling hur Sverige blev världens mest individualistiska land.

Humor- och programledarduon Lotta Lundgren och Erik Haag är tillbaka med en ny historielektion i tv-serieformat. I fyra avsnitt återförenas de med komikern Kakan Hermansson och skådespelaren Olof Wretling och minns tillbaka på tiden med det påhittade bandet L.E.K.O, som bildades 1970 och splittrades 1989.

– L.E.K.O är bandet som startar i en tid då ett band gärna skulle förändra världen, men som sen påverkas av tidens anda och helt plötsligt bara vinner melodifestival och blir Sveriges mest framgångsrika musikexport någonsin, säger Erik Haag.

Svensk samhällshistoria

L.E.K.O:s resa guidar tittaren genom svensk samhällshistoria under 70- och 80-talen. Det övergripande temat handlar om hur kollektivismen gick förlorad när flera olika sociala reformer gav mer frihet åt individen.

– Det är ganska tydligt att bandet håller ihop och har en gemenskap under 70-talet som delvis ersätts av ett väldigt konkurrerande och armbågande inom gruppen. Det blir allt svårare att hålla ihop det lilla kollektivet faktiskt, säger Lotta Lundgren.

Vill ni tillbaka till 70-talets kollektivism?

– Nej, men det har inte hänt så mycket under så kort tid på så koncentrerad plats någon gång, så det är som ett enormt socialt experiment och vi undersöker vad som händer med människor som är med om det, säger Erik Haag.

– Det blir också en musikalisk resa där varje avsnitt har en liksom doft av den tiden, säger Olof Wretling.

Blandning av humor och historia

Bandet och jag går i de populära programmen Historieätarnas och Bye bye Sveriges, även de producerade av Karin af Klintberg, fotspår. Det är en blandning av humor och historia med hjälp av inbjudna experter.

– Det är några av Sveriges tyngsta historiker, sociologer, författare, journalister, politiker. Det är vårt sätt att göra fakta och historia intressant och levande, säger Lotta Lundgren.

Bandet och jag har premiär den 27 januari i SVT 1 och SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer