En vikingahjälm hänger utanför Fotevikens museum i Höllviken. Foto: TT

Vikingamuseum öppnar i Stockholm

Publicerad

Det finns en stor efterfråga på vikingar bland turister i huvudstaden. Det menar grundarna till Junibacken, som nu satsar på ett vikingamuseum. ”Vi kommer att krossa många myter”, säger satsningens blivande vd.

”Vikingaliv – life of vikings” öppnar den 29 april nästa år på Djurgården i Stockholm, uppger Dagens Nyheter. Syftet med museet är att möta efterfrågan på berättelser om vikingarna, och samtidigt slå hål på flera av myterna som omger dem. Det menar historieprofessorn Dick Harrison, som är ansvarig för museets vetenskapliga förankring.

– Vikingarna är de mest förfalskade figurerna i vårt land. I stort sett ingenting av det som turistindustrin gör gällande om dem är sant. Vikingaliv bygger på vetenskap och vi kommer att presentera de senaste forskningsrönen kontinuerligt så att besökarna får en populärhistorisk koppling, säger Dick Harrison till Dagens Nyheter.

Privat museum

Harrison understryker samtidigt att museet inte ska handla om underhållning. För entrébiljetten på 190 kronor erbjuds besökarna en utställning om vikingarnas historia, och en gondoltur på elva minuter där man reser genom vikingakvinnan Ragnfrids liv omkring år 963. Berättelsen följer hennes och maken Haralds liv och ett vikingatåg som ska rädda familjens ekonomi, gestaltad av dockor och scenografier som kantar båtturen.

– Det är en stark historia som innehåller både slaveri, överfall och brutalitet, säger Ulf Larsson, vd för Vikingatid och tidigare chef för Junibacken, till tidningen.

– Vi kommer att krossa många myter. Inte bara den om horn på hjälmarna.

Bakom det privatfinansierade museet står även regissören Staffan Götestam, grundare till Junibacken. Med i initiativet är också Junibacken-grundaren Fredrik Uhrström och investeraren Olof Stenhammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.