Unga män som inte får gråta

Uppdaterad
Publicerad

Boys don´t cry är en parallellberättelse om maskulinitet.
Ena delen handlar om två bröder som på olika sätt försöker hantera saknaden av sin far.
Milo genom en märklig relation till mobilappen Siri. Och Anton som är så inåtvänd och att han bara tänker på sin egen självbild.

Del två handlar om två vänner som gillar att brottas med varandra. Ett sätt för dem att kanalisera sina känslor.

– Vi vill undersöka glappet mellan vad man känner och hur det kommer ut, berättar regissören Aurelia Le Huche

Föreställningen bygger på skådespelarnas egna erfarenheter, litteratur i ämnet, men kanske framför allt på djupintervjuer med 15 pojkar mellan 12 och 23 år. De har fått svara på frågor om allt från vad de gör på fritiden till vad de gör när de blir ledsna.

– Det har kommit upp mycket intressanta saker, gemensamma nämnare och skilda, berättar Aurelia Le Huche.

Svagheten värst

Och för att ytterligare fördjupa sig i ämnet pojkars känslor bjöd Unga Turteatern i Kärrtorp i Stockholm med feministisk agenda in den ideella riksorganisationen MÄN till ett samarbete. De arbetar med jämställdhet och mot våld.

Nathan Hamelberg, projektledare för MÄN, menar att pojkar i ung ålder tror att de hela tiden måste demonstrera att de inte är svaga.

LÄS MER: Britney-regissören: En hyllning till femininiteten

– Det är som teater. Det mest anmärkningsvärda är de risk- och skadebeteende som unga killar håller på med. De kanske kör farligt för att bevisa att de är bra. Så fungerar en del maskulinitet och det måste vi ändra på, säger han

Tar fram material till lärare

Skådespelarna kommer efter varje föreställning fortsätta samtalet med publiken efter en metod som MÄN har utarbetat.

– Nu tar vi fram ett material för lärare att använda. Det här är en föreställning som handlar om killars känslor. De får se sig själva som subjekt på scenen och de konflikter som finns i killars vardag, vilket gör det otroligt tacksamt att arbeta med.

Aurelia Le Huche menar att syftet med föreställningen är att väcka tankar och beröra känslomässigt – inte bara med fakta. Hitta andra ingångar.

– Själva samtalet i sig kan vara tillräckligt många gånger, säger hon.

Boys don't cry spelas från och med den 12 augusti på Unga Turteatern i Kärrtorp, Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.