Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jon Henrik Fjällgren, Arc North och Adam Woods om finalplatsen.

Finalisterna av första deltävlingen i Melodifestivalen

Uppdaterad
Publicerad

De första artisterna att säkra en biljett till mellofinalen i Stockholm i mars blir Jon Henrik Fjällgren, Arc north feat. Adam Woods med låten ”Where are you (Sávežan)” och Tone Sekelius med ”Rhythm of my show”, efter den första deltävlingen som hölls i Scandinavium, Göteborg.

– Dottern kommer nog att fälla någon tår, säger Jon Henrik Fjällgren.

Finalveteranerna glider än en gång enkelt igenom konkurrensen, men raggarna Elov och Beny med låten ”Raggen går” och Victor Crone med sin ”Diamonds” har fortfarande en chans att ta sig vidare, via semifinal.

Det är fjärde gången Jon Henrik Fjällgren tar sig till final i musiktävlingen och andra gången för Tone Sekelius, vilket fick känslorna att svämma över.

Melodifestivalen 2023

– Jag tror inte att jag har tagit in det än. Jag blev nervös och kände att det kanske skulle bli lite för svårt, då både äldre och yngre tittar, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tone Sekelius om tolvorna: ”Jag vet verkligen vad jag heter nu”

Trion med Fjällgren i spetsen känner sig minst lika upprymda över delvinsten.

– Jag vet inte ens hur jag fick ut en enda ton då jag höll på att gråta varenda sekund när jag kände jublet, säger Woods.

Jon Henrik Fjällgren berättar att tvååriga dottern Ella Sáve, som låttiteln refererar till, tittade på uppträdandet hemifrån nordnorge.

– Hon är väldigt känslosam, så hon kommer nog att fälla någon tår, säger han.

Låtskrivarna bakom

Tone Sekelius har själv varit med och skrivit låten ”Rhythm Of My Show” tillsammans med Anderz Wrethov, Dino Medanhodzic, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt.

Förutom Fjällgren och Arc north har Calle Hellberg, Joy Deb, Oliver Belvelin, Richard Lästh, Tobias Lundgren och William Segerdahl bidragit till ”Where you are (Sávežan)”.

Deltävling 2

Nästa deltävling kommer att avgöras på lördag den 11 februari i Linköpings Saab Arena. Några kända namn inom mellovärlden som kommer att delta är Wiktoria, Panetoz och Theoz.

Wiktoria är en av få artister genom musiktävlingens historia som har tagit sig direkt till final hela tre gånger; 2016, -17 och -19. Panetoz har däremot gått direkt till final en gång 2014, och nådde final via andra chansen två år senare.

Theoz har hittills deltagit en gång tidigare, 2022 där han blev kvalificerad till semifinal (som tidigare hette andra chansen) och sedan till final. Alla tre har än att norpa finalvinsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2023

Mer i ämnet