• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Vinnaren i Erdogan-satirtävling utsedd

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sedan utlyste den socialistiska tidningen Flamman en satirtävling. Måltavlan för satiren skulle vara Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med syftet att kritisera regeringens hantering av Natoprocessen. Nu är vinnaren korad.

Den vinnande satirteckningen föreställer Erdogan i färd med att tugga i sig en man. Teckningen är en pastisch av den spanske konstnären Francisco de Goyas målning ”Saturnus slukar sin son” från 1820-talet.

– Det är en kurd som Erdogan äter på där. Vinnaren säger att han ofta vänder sig till Goya när det gäller vansinne. Den uttrycker en rå ondska men det är också något nytt den visar när Turkiets president äter sina egna barn, eller medborgare i det här fallet – kurderna, säger Leonidas Aretakis, chefredaktör på Flamman.

Henry Åström står bakom det vinnande bidraget och skriver i ett sms till Kulturnyheterna att det kändes naturligt att använda Goyas målning som inspiration eftersom ”arga människor med makt, som spiller över sina känslor och osäkerheter våldsamt på andra är tyvärr en av de få saker vi alltid kommer ha för mycket av”.

”Erdogan kan inte ändra våra beslut”

Relationerna mellan Sverige och Turkiet är frostiga sedan Sverige och Finland ansökte om Nato-medlemsskap. En docka föreställande Erdogan som hängdes i en stolpe i Stockholm tillsammans med helgens koranbränning, arrangerad av Rasmus Paludan, har lett till demonstrationer utanför det svenska konsulatet i Istanbul. Men händelserna påverkar inte Flammans beslut att visa den vinnande teckningen.

– Vi ska publicera vinnaren i en satirtecknartävling. Det är inget vi ändrar för att Erdogan blivit extra upprörd. En autokrat kan inte ändra våra publiceringsbeslut eller inskränka yttrandefriheten. Nu känns det extra viktigt att fortsätta, säger Leonidas Aretakis.

Aretakis uppger att redaktionen bedömer att det är säkert att publicera bilden och har varit i kontakt med polisen och säkerhetspolisen. Konstnären själv är inte heller orolig över att teckningen ska göra Erdogananhängare arga.

”Mer orolig att det ens kan bli ramaskri över en teckning”, skriver han.

Över 400 bidrag har skickats in till tävlingen.

Goya

Konstnären Francisco de Goya levde 1746 – 1828 och är känd bland annat för sin bildsvit ”De svarta målningarna” i vilken ”Saturnus slukar sin son” ingår. Den tillkom under en turbulent tid i ett Spanien som nyligen härjats av Napoleonkrigen.

Bilderna är mörka och obehagliga och målades till stor del på väggarna i Goyas hus. Även den företrädande sviten ”Krigets fasor” (1810 – 1815), som består av grafiska verk, skildrade det lidande civilbefolkningen får utstå under krig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.